Klassiek concert Bach Collegium Rhenanum op 20 januari 2019

237 Views
Het BCR begint het nieuwe jaar met een feestelijk, uitgebreid programma. Behalve Bach’s
Cantate BWV 3 “Ach Gott, wie manches Herzeleid”, een cantate voor de tweede zondag na Driekoningen, wordt een kleine Cantate uitgevoerd van een goede bekende van Bach: Georg Philipp Telemann, die een cyclus cantates schreef onder de verzamelnaam “Harmonischer Gottesdienst”. De Cantate van Bach kent geen uitzonderlijke bezetting, behalve, dat de twee gebruikelijke hobo’s vervangen zijn door de iets donkerder getimbreerde klank van twee hobo’s d’amore. Na het openingskoor schreef Bach een interessant gestructureerd Recitatief, ditmaal uitgevoerd met koor en vier solisten.
De Abendmusik begint met een Cantate van Telemann “Schmeckt und sehet unsers Gottes Freundlichkeit” en is geschreven voor Kammermusikbezetting: sopraan, blokfluit, violoncello en klavecimbel. Overigens zoals gebruikelijk samengesteld uit Aria’s en recitatieven. En als een soort terugblik op Kerstmis wordt nog de Aria voor Alt uit de derde Cantate van het Weihnachtsoratorium gezongen: “Schließe, mein Herze, dies selige Wunder”. Een prachtige “verstilde” aria met een heerlijke vioolsolo, ditmaal gezongen door Merel van Schie en gespeeld door Monika Lensing.
De andere vokale solisten zijn Karin Schulte, Sopraan, Erik Janse, Tenor en Janko Fraanje, Bas. In Telemann musiceren Karin Schulte, Monika Seilet (blokfuit), Eva Maria Staudemaier, violocello en Clemens Janßen, klavecimbel. Koor en Orkest zijn die van het Bach Collegium Rhenanum.  Dirigent is Hans Linnartz.
De uitvoering zal op zondag 20 januari plaatsvinden in de sfeervolle St. Vituskirche in Hochelten, begint om 17.00 uur en duurt tot ca. 18.00 uur. Mocht u de uitvoering willen bezoeken, denk er dan aan dat de Rijnbrug bij Emmerich op 20 januari is afgesloten. U kunt het beste via Rees of Waalbrug/Arnhem rijden.
Ook deze Abendmusik vindt plaats onder auspiciën van de Duits-Nederlandse cultuurvereniging  “Liemers-Niederrhein”.
Ondanks de gebruikelijke en steeds terugkerende vaste kosten van deze uitvoeringen is de toegang gratis, wel is er een vrijwillige collecte bij de uitgang. Zonder die steun zijn deze concerten niet mogelijk. Meer informatie: www.bach-elten.nl.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!