vrijdag, juni 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioKoningsdag in Westervoort gaat bruisen

Koningsdag in Westervoort gaat bruisen

 

Dat Koning Willem Alexander op woensdag 27 april 49 jaar wordt, zal in Westervoort niet ongemerkt voorbijgaan. Er zijn activiteiten op het Dorpsplein, op de Dorpstraat bij de dijk wordt een spectaculaire zeepkistenrace gehouden en het Comité Oranjerie Westervoort zorgt voor een Oranjeterras op het ‘Koningsplein’ bij het zalencentrum Wieleman.

Eén van de deelnemers aan de zeepkistenrace is René Moerke (21). Samen met zijn vriend Reinder Vink (20) doet hij mee in de vrije klasse. Dat betekent dat René en Reinder geen gebruikmaken van een door de organisatie beschikbaar gesteld onderstel (standaardklasse), maar dat ze zelf een zeepkist bouwen. “Hij is al zo goed als klaar”, meldt René Moerke desgevraagd. “We hebben een badkuip op een skelter gebouwd. Het ziet er allemaal vrij stevig uit en het ding kan in ieder geval behoorlijk hard.”

Toen de zeepkistenrace onlangs aan de bar bij Wieleman ter sprake kwam, gaven René en Reinder aan mee te zullen doen. Weliswaar als grap, maar toch houden ze zich aan hun woord. René weer: “Voor een kratje bier hebben we van iemand een oude skelter gekocht en de badkuip hebben we ‘gestolen’ uit het weiland van de opa van Reinder. De kuip staat op houten balken, die op het onderstel zijn geschroefd. Officieel zou het verantwoord moeten zijn.”

De helling voor de zeepkistenrace op Koningsdag wordt gebouwd op de Dorpstraat tegen de opgang naar de dijk. De totale lengte van het parcours is ongeveer 80 meter, zodat de finish precies ter hoogte is van het Oranjeterras dat Martijn en Martin Wieleman inrichten op het ‘Koningsplein’ voor hun zalencentrum. Op dat plein is het van 13.30 uur tot het eind van de middag een combinatie van gezelligheid en muziek. Dj Sander (Galaxy) treedt op, evenals de zangers William Bonne en Roy Wilting. Er staat ook een groot springkussen.

Ook elders in Westervoort wordt Koningsdag 2016 bruisend gevierd. Op het Dorpsplein bijvoorbeeld waar het om 10.15 uur al begint met het zingen van het Wilhelmus en een korte toespraak van burgemeester Arend van Hout. Uiteraard wordt ook de nationale driekleur gehesen. Aansluitend wordt de uitslag van de fiets-versierwedstrijd bekendgemaakt en gaan een tekenwedstrijd en een kindervrijmarkt van start. Ook krijgen 150 duiven hun vrijheid terug en GoDiva verzorgt in de loop van de ochtend drie dansworkshops.

Thema dit jaar van de activiteiten op het Dorpsplein (aanvang 10.30 uur) is ‘kermis’. Daarom zijn er een draaimolen en een rups, kan er met een handboog geschoten worden op een leeuw en gegooid worden op bussen en met ringen. Op de kleine parkeerplaats naast de Lidl kunnen kinderen een rondje rijden op Big Wheels of een Triker (driewielige skelter). Verder zijn er activiteiten als broodjes bakken, popcorn eten, ballonfiguurvouwen en er kan een rondrit worden gemaakt met een dubbeldekker-bus.

De bus rijdt al vanaf 9.15 uur door Westervoort, zodat iedereen op tijd op het Dorpsplein kan zijn. De dienstregeling staat aangegeven bij de opstapplaatsen en in het programmaboekje. De activiteiten eindigen om 15.30 uur. Dat is ook de tijd dat de laatste bus vanaf het Dorpsplein vertrekt.

Om aan de activiteiten mee te doen en met de Koningsdag-bus mee te rijden, kunnen strippenkaarten van 2,50 per stuk worden gekocht. De organisatie en coördinatie van de Koningsdagactiviteiten is in handen van Scouting Sint Jorisgroep uit Westervoort.

Inschrijfformulieren voor de zeepkistenrace zijn te downloaden van de sites van Wieleman (www.wieleman.com) en jongerencentrum Creon (www.jc-creon.nl), of af te halen bij Wieleman, De Nieuwhof en Creon. Wie mee wil doen aan de standaardklasse kan gratis gebruikmaken van een onderstel dat door de organisatie gratis beschikbaar wordt gesteld. Comité Oranjerie Westervoort houdt op zaterdag 23 april van 10.00 tot 16.00 uur in de carnavalsloods achter partycentrum Maksim speciale ‘bouwdagen’ voor degenen die een zeepkist willen maken. Er zijn begeleiders aanwezig die de jeugdige bouwers kunnen helpen.

Foto: Rene Moerke (grijs shirt) en Reinder Vink.

 

 

 

 

 

 

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties