zondag, mei 19, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurLiefhebbers Doesburgs carillon op excursie naar Hilversum en Weesp

Liefhebbers Doesburgs carillon op excursie naar Hilversum en Weesp

Tot een van de kerntaken van de Stichting Doesburgs Carillon behoort het bevorderen van kennis over carillons in het algemeen en over het Doesburgse carillon in het bijzonder.

In dit kader wordt vrijdag 16 september a.s. door donateurs en andere liefhebbers van het Doesburgs carillon een bezoek gebracht aan de carillons in Hilversum en in Weesp. Het Hilversumse carillon bevindt zich in het beroemde Raadhuis, ontworpen door de architect W.M. Dudok. Het carillon in de Raadhuistoren telt 48 klokken, net als het Doesburgse carillon. De Hilversumse klokken zijn gegoten en geplaatst in 1958 door de Koninklijke klokkengieterij Eijsbouts te Asten. Deze wereldwijd bekende klokkengieter goot ook 39 klokken voor het Doesburgs carillon in 1965 en in 2015 een zware es klok.

In Hilversum worden niet alleen de mooie klanken van het carillon in de Raadhuistoren beluisterd, ook het Raadhuis zelf wordt bezocht onder leiding van deskundige gidsen. Wie wil kan daarna de klokken van het carillon van dichtbij bekijken. De stadsbeiaardier van Doesburg, Frans Haagen bespeelt het Hilversumse carillon.

Na het concert zet het gezelschap per tourincar koers naar Weesp. Hier wordt geluncht, waarna een stadswandeling door het oude centrum volgt. De wandeling van een klein uur eindigt bij de St. Laurenstoren. Frans Haagen laat horen hoe het in deze toren gehuisveste carillon klinkt. Dit carillon telt 38 klokken, waaronder nog 13 klokken van de legendarische klokkengieter Pieter Hemony, die ze in 1671 goot. Bij restauraties in 1962 en 1972 werd de beiaard uitgebreid tot de huidige 38 klokken.

De excursie start vrijdagochtend om 08.45. Rond de klok van 17.00 uur hoopt het gezelschap weer terug te zijn in Doesburg.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Men kan zich voor deze excursie opgeven – tot uiterlijk 12 september – bij Berend Arentsen (0313 474864) of via info@carillon-doesburg.nl De kosten bedragen € 30.- p.p.

Ook niet-donateurs zijn welkom, voor hen een goede gelegenheid om nader kennis te maken met de beiaardcultuur die sinds 2015 op de lijst cultureel immaterieel erfgoed staat. Voor nadere informatie over het programma zie www.carillon-doesburg.

Foto: stadsbeiaardier Frans Haagen. De foto is afkomstig van Ronny te Wechel.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties