Liemers Museum geopend met exclusieve expositie

48 Views

Het vernieuwde Liemers Museum is eindelijk geopend in de Turmac Cultuurfabriek te Zevenaar. Het museum heeft een grote verbondenheid met de regio en haar historische collectie geeft een uiteenlopend en bijzonder beeld van het leven in de Liemers toen en nu. Met de toevoeging van een kinderlijn is een bezoek aan het Liemers Museum een aantrekkelijk uitje voor het hele gezin.

Regelmatig wordt een deel van de historische collectie gecombineerd met hedendaagse kunst. Kunstenaars Marga Knaven en Liesbeth Doornbosch zijn gevraagd voor een exclusieve expositie. Onder de naam Een dubbele binding maakten zij nieuw werk, waarbij op verschillende manieren de collectie van het museum leidend is geweest. De expositie Een dubbele binding is te bewonderen tot en met 10 april 2022.

 

Marga Knaven

Het werk van Marga Knaven hangt imposant in de hal voor het museum. Gefascineerd door de schutterij vaandels uit de voormalige Schuttersmuseum collectie heeft zij nieuw werk gemaakt. Vanuit de gedachte dat de hedendaagse Schutterij staat voor verbinding en gemeenschapszin, werd zij geraakt door de liefde en zorgvuldigheid waarmee de vaandels door de leden van de schutterij worden vervaardigd.

De materialiteit van het werk van Marga Knaven is veelzeggend en allesbepalend door de grote zwarte en losse delen rubber die zij gebruikt. Ze heeft nieuwe, uitgesproken en aanwezige entiteiten gecreëerd, die ze tussen de vaandels van elke afzonderlijke schutterij heeft gehangen. De genaaide verbindingen vormen verhalen die verwijzen naar een verleden die vervolgens een andere identiteit krijgen. Deze imponerende volumes met een psychologische lading vormen nu een nieuwe realiteit te midden van de bijzondere schuttersvaandels.

Liesbeth Doornbosch
Liesbeth Doornbosch vraagt zich vaak af: wie en waar ben ik? Met het telkens opnieuw stellen van deze vraag probeert ze inzicht te krijgen in de zogenaamde typische aard van plaats. Door het vertellen of verbeelden van een verhaal ontstaat een ruimte en omgekeerd, bij het maken en beleven van een ruimte, komen verhalen tot stand. Een (fictieve) architect A. speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van haar werk. Als mopperend en humorvol alter ego becommentarieert A. vaak tragische situaties en probeert hij alles provisorisch weer aan elkaar te praten en te lijmen. De collages, schilderijen, sculpturen en verhalen zijn geïnspireerd op en gemaakt met (beeld)materiaal uit de collectie van het Liemers Museum.

Het Liemers Museum is geopend op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Locatie: Turmac Cultuurfabriek, Kerkstraat 27 te Zevenaar. Toegangsprijs: € 6,50, jeugd t/m 17 jaar is gratis. Meer informatie is terug te vinden op www.liemerskunstwerk.nl/liemers-museum.

1 Comment

  1. Antoon Berentsen

    Van harte proficiat voor Ingrid Mens en haar mensen!!

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!