zondag, mei 19, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurLiemerse verhalen- en gedichtenactie: 'Aan de beschouwers van dit pand'

Liemerse verhalen- en gedichtenactie: ‘Aan de beschouwers van dit pand’

Dit najaar organiseert Leven in de Liemers een verhalen- en gedichtenactie, bedoeld voor alle bewoners van de Liemers. Zij worden uitgenodigd een verhaal of gedicht te schrijven over een thema. Het thema is deze keer: “Aan de beschouwers van dit pand.”

Elk huis verbergt zijn eigen geheim. Soms draagt een huis een naam op de gevel, die te denken geeft. Soms dwingt de aanblik van een huis tot overwegingen. Van de toevallige wandelaar, die het verhaal achter de gevel niet kent. Dat zou hem ertoe kunnen brengen zelf het verhaal van dit huis te bedenken.

Wilt u voorbeelden? Het huis van oma Lubbers in de Klapstraat te Westervoort heette eerst ‘topi’, nu hebben de nieuwe bewoners er ‘top’ van gemaakt. Raadsels: waarom? En wat betekende ‘topi’? Een spelfout? Zuinigheid met ijzeren letters? Schuin ertegenover staat een oude twee-onder-één-kap. De linker helft goed onderhouden, de rechter in totaal verval. Wat is hier aan de hand? In de Heilig Landstraat in Groessen heb je een huis ‘lapetum ocus’. Ook al zo’n hersenbreker. En zo zijn er ongetwijfeld in heel de Liemers voorbeelden te vinden. Wist u dat Zevenaar alleen al 73 rijksmonumenten en 106 gemeentemonumenten heeft? Wat schuilt er of school er achter hun gevels?

Laat er uw verbeelding op los en schrijf een gedicht of kort verhaal van maximaal 200 woorden. Mail het naar hoschrijft@gmail.com en als u geen e-mail heeft, stuur het per post naar Vredenburgstraat 28 6931 ED Westervoort. Graag ook het adres van het betreffende pand vermelden. Uiterste datum van inzending is 16 januari 2017.

Om uw verhalen en gedichten te delen wordt een aantal inzendingen gepubliceerd in de Westervoort Post, Duiven Post, Zevenaar Post, Rijnwaarden Post en het Montferland Journaal. Uw bijdrage wordt dan goed gelezen door het publiek uit de plaats waar uw verhaal/gedicht zich afspeelt. Zo heeft u als schrijver ineens een grote lezersschare. Door inzending gaat u akkoord met publicatie. Er wordt een slotavond gehouden, waarover later meer.

De actie wordt georganiseerd onder auspiciën van Leven in de Liemers. De uitvoering is in handen van Humphrey Ottenhof, dorpsdichter van Westervoort en Liemers columnist voor de Gelderlander.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties