dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioOntwerpatelier Giesbeek maakt ambities inwoners duidelijk

Ontwerpatelier Giesbeek maakt ambities inwoners duidelijk

Rijkswaterstaat wil een veilige en vlotte doorstroming van de beroepsvaart op de IJssel bevorderen. Daarom wordt een overnachtingshaven gerealiseerd in de Valeplas bij Giesbeek. Op maandag 6 juni organiseerde advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos in opdracht van Rijkswaterstaat een ontwerpatelier in Giesbeek. Betrokken partijen en inwoners konden samen met landschapsarchitecten en ingenieurs meedenken over de landschappelijke inpassing van de overnachtingshaven.

Van de deelnemers kwamen waardevolle ideeën die zeker een plek gaan krijgen in het ontwerp. Ook werd tijdens de eindpresentatie van de drie verschillende groepen eens te meer duidelijk dat er naast overeenkomsten ook nog essentiële verschillen zijn tussen de belangenpartijen. Het definitieve ontwerp zal nooit 100% naar ieders smaak zijn.

Ter inleiding en inspiratie presenteerde landschapsarchitect Ruut van Paridon (van bureau Van Paridon x De Groot) een serie foto’s van het gebied. Doel van de avond was om de gebiedskennis van inwoners mee te nemen in het ontwerp van de haven. ‘Hoe kunnen we de haven zo goed mogelijk inpassen in de omgeving’ was de centrale vraag. Rijkswaterstaat wil daarbij rekening houden met bestaande natuur- en cultuurwaarden. Met suggesties van deelnemers kunnen deze waarden wellicht zelfs versterkt worden. Inwoners konden meedenken over het hoe en het waar van die nieuwe natuur.

Natuurlijke ambitie
Ooibossen, boomgaarden, het zicht op de Veluwe, de groene dorpsrand, struinpaden; een kleine greep uit de landschapselementen waaraan de inwoners sterk hechten. Er zijn zorgen: veroorzaakt zo’n technische industriële haven een kaal karakter van het landschap? De volgende ambities werden uitgesproken: Rijkswaterstaat streeft naar behoud van de open ruimte, wil herkenbare landschappelijke eenheden handhaven, wil het natuurlijke karakter van de Valeplas versterken, wil de sterke verbinding tussen de Valeplas met het dorp behouden en versterken en wil graag dat de haven ook een bestemming is. Zoals Ruut van Paridon het verwoordde: ”Het moet ook een mooie plek zijn!”

Ideeën meteen op papier
Ruim twintig omwonenden, verdeeld over drie groepen, gingen aan de slag met de belangrijkste ontwerppunten. Er ontsponnen zich discussies over de manier waarop de schippers hun auto kunnen afzetten en hoe zij zich veilig verplaatsen door het gebied, over de wijze en volgorde van aanleggen van de schepen, de veiligheid van de waterscouts en andere recreatievaart, de kansen die er zijn om natuur te ontwikkelen in het gebied en de aanleg van nieuwe eilandjes. Elke groep had een eigen landschapsarchitect, zodat ideeën meteen visueel op papier werden gezet.

Hoe nu verder…
Witteveen+Bos verwerkt alle opmerkingen, signalen en suggesties tot een verslag. Dit verslag dient samen met de wensen en eisen van andere partijen, zoals de Veiligheidsregio, als input voor de ontwerpers. Rijkswaterstaat presenteert in het najaar een uitgewerkte voorkeursvariant van de haven. Het ontwerp van de haven wordt opgenomen in het bestemmingsplan, het Milieueffectrapport en andere benodigde vergunningen. Begin 2017 start de ter inzagelegging. Hiertegen kan men zienswijzen indienen en medio 2017 kan beroep worden ingediend.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties