maandag, juni 24, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenPremière podcast Doesburgse Engelandvaarder

Première podcast Doesburgse Engelandvaarder

Tijdens de Stadsvertelling van zondag 3 april vindt in de zaal van het Doesburgse filmhuis de première plaats van een vierdelige podcast-serie over Ben Ubbink. Ubbink was in de Tweede Wereldoorlog een van de ’soldaten van Oranje’ die een bijdrage leverden aan de bevrijding van ons land. Hij werd echter slachtoffer van het beruchte ‘Englandspiel’, een door de Duitse contraspionage in bezet Nederland georganiseerde (des)informatiecampagne die een groot aantal slachtoffers tot gevolg had.

Ben Ubbink kreeg na zijn avontuurlijke oversteek naar Londen een opleiding tot geheim agent, maar werd bij terugkeer in Nederland door de Duitse bezetter opgewacht en gearresteerd. Maanden later wist hij met een medegevangene te ontsnappen. Na een risicovolle reis door bezet Europa wist hij opnieuw Engeland te bereiken. Daar werd hij echter als overloper ontvangen.

Het idee om over deze Doesburgse spion en verzetsman een podcast te maken ontstond in de aanloop naar mei 2021, toen Bert Stulp werkte aan een verhaal voor het verhalenplatform Doesburg Vertelt. Het plan was om met een boeiend verhaal in een eigentijdse vorm ook jongeren te interesseren voor verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Henk en Dinie Jansen zijn de scenarioschrijver en regisseur van deze productie, die werd gemaakt met een volledige Doesburgse cast van vertellers en acteurs. Tijdens de coronapandemie moest het werk aan de podcast meerdere keren worden stilgelegd vanwege de lockdowns. Op 1 februari kon Maarten Lindner van LiViPro mediaproducties eindelijk de laatste geluidsopnames maken.

Programma en lunch

Naast Henk en Dinie Jansen werken ook Hermen Overweg en Bert Stulp mee aan het programma. Als zijn werkzaamheden het toelaten is ook Bens zoon Rolf Ubbink aanwezig. De Stadsvertelling in Het Arsenaal duurt 30 tot 45 minuten. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur en de vertelling begint om 14.00 uur. De toegangsprijs is € 5,00.

Een arrangement met een 2-gangen lunch in het Arsenaal kost € 19,00, inclusief een toegangskaartje voor de stadsvertelling en na de lunch een kopje koffie, thee of cappuccino met bonbon. De lunch wordt geserveerd vanaf 12.30. Toegangskaarten via hethuisdoesburg.nl.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties