zaterdag, april 13, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeMontferlandReünie examenklas 1975 van Mavo St. Martinus Didam

Reünie examenklas 1975 van Mavo St. Martinus Didam

Bijna zestig van de ongeveer 75 leerlingen zegden al toe te komen. “Drie zijn er inmiddels overleden, sommigen konden echt niet en slechts een enkeling heeft niet gereageerd”, zegt Trudy Bloem-Klutman. De inmiddels 56-jarige Didamse nam na veertig jaar het initiatief voor een reünie van de examenklas van de Mavo St. Martinus uit 1975.

Voor de organisatie zocht ze contact met Dorien Boerstal-Fierkens, Helma Seegers, Cockie Borst-Wanders, Annelies Kaal-te Dorsthorst, Anja Berendsen-Driessen en Harry Derksen. “We zijn in april begonnen met zoeken naar onze oud-klasgenoten”, vertelt Trudy. “Via Facebook, familieleden en andere connecties hebben we ze allemaal teruggevonden. De meesten wonen nog in de buurt, sommigen elders in Nederland en één heeft er een pension aan de Moezel in Duitsland. Met iedereen is vervolgens contact gezocht.”

En bijna allemaal reageerden ze enthousiast op de uitnodiging. Zaterdag 31 oktober zien ze elkaar weer bij Plok. “We beginnen met een soort speeddate om iedereen weer even kennis met elkaar te laten maken. Sommigen hebben elkaar veertig jaar niet meer gezien”, weet Harry. “Vervolgens maken we er onder het genot van een hapje en een drankje een gezellige avond van, waarbij er waarschijnlijk veel herinneringen worden opgehaald.”

Herinneringen
Dat gebeurde al tijdens de organisatie van de reünie. Aan de hand van foto’s en rapporten van toen kwamen er inmiddels vele verhalen boven. “Het was toen nog een echte dorpsmavo”, herinnert Dorien zich. “Er waren drie vestigingen, aan de Marsweg, in het Albertusgebouw en aan de Dijksestraat. In het huidige schoolgebouw aan de Dijksestraat hadden we alleen handvaardigheid van meester Zegwaart”, zegt Harry. “Pas toen wij van school waren, werd er echt begonnen aan de Dijksestraat.”

De meisjes kregen het eerste jaar zelfs nog kookles op de huishoudschool. “Op maandagmorgen om kwart over acht moesten we al piepers koken”, vertelt Trudy. “Vervolgens werden die ook nog opgegeten. Zaten we ’s morgens vroeg al aan het warme eten, bah.”

Ook kent iedereen nog de leraren van toen. “Roerink, Eggenhuizen, Heijster, Dorrestijn, Harmsen, Schepper en Ernens”, somt Cockie op. “Die begonnen toen net. Ze moeten nu bijna allemaal in de zeventig zijn. Zegwaart herinner ik me ook nog goed”, zegt Harry. “Dat was een verschrikkelijk aardige man, die alle vakken gaf. Via Loek Heijster hebben we er ook een aantal uitgenodigd voor de reünie. Ernens en Zegwaart zijn helaas overleden, maar we hopen dat de anderen komen.”

Gemengd
De meeste leerlingen kwamen op de Mavo pas voor het eerst in een gemengde klas. De Didamse kinderen gingen daarvoor allemaal naar een meisjes- of jongensschool. “Alleen in Nieuw-Dijk en Loil waren de lagere scholen gemengd”, vertelt Dorien, die zelf op de St. Antoniusschool in Nieuw-Dijk zat. “Ik kwam van de Ludgerusschool, waar ik met 35 jongens in een klas zat”, zegt Harry. “Dat was op de Mavo wel even wennen met al die meiden…”

Foto
De docenten van de Mavo St. Martinus eind jaren zestig voor de school aan de Marsweg (huidige basisschool de Toorts) met onder andere Eggenhuizen, Roerink, Heijster, Harmsen, Schepper, Blom, Zegwaart en Jaspers. Foto archief OVD

Bijdrage Natasja Scheerder

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties