Arnhem Connect: ‘Samen blijven werken aan de regio’

177 Views

Vijf burgemeesters, een magazine en gedetailleerde welvaartscijfers voor deze regio. De bijeenkomst Arnhem Connect in het Arnhemse Musis Theater was in verschillende opzichten de moeite meer dan waard.

Met de wetenschap dat er in de regio veel uitdagingen liggen die opgepakt moeten worden, lanceerde Rabobank Arnhem en Omstreken drie jaar geleden Arnhem Connect om te komen tot een nieuwe regionaal perspectief op de toekomst. Arnhem Connect leidde inderdaad tot nieuwe verbindingen. Gemeenten, bedrijven en instellingen vonden elkaar en werken sindsdien op concrete punten nog nauwer samen.

Tijdens het vervolg van Arnhem Connect in Musis werden een nieuw onderzoek en actuele welvaartscijfers gepresenteerd. Een groot aantal burgemeesters en wethouders nam het onderzoeksmagazine Arnhem Connect in ontvangst. De regio was goed vertegenwoordigd met Ahmed Marcouch (Arnhem), Luciën van Riswijk (Zevenaar), Carol van Eert (Rheden), Agnes Schaap (Renkum), Peter de Baat (Montferland) en loco-burgemeesters Johannes Goossen (Duiven) en Theo Kampschreur (Westervoort). Namens Rabobank Nederland schoof directeur Wiebe Draijer aan.

Belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was de landelijke presentatie van de Brede Welvaartsindicator die voor het eerst ook regionale cijfers liet zien. Tijdens de bijeenkomst lichtten professor Bas van Bavel van de Universiteit van Utrecht en Rabobank-onderzoeker Otto Raspe de cijfers toe. Belangrijke conclusie: deze regio loopt met haar welvaartscijfers in de pas met Nederland, maar kent onderling verschillen met het hoge welvaartsgevoel in Rozendaal, terwijl de stad Arnhem juist achterblijft. In de Liemers is het welvaartsgevoel vergelijkbaar met de rest van Nederland.

De welvaart van mensen wordt volgens de onderzoekers vooral bepaald door de omstandigheden in hun directe leefomgeving. Niet alleen een goede baan, maar ook sociale relaties en de woonomstandigheden tellen mee. Jan Ummenthum: “Dit onderzoek biedt een prima startpunt om in gezamenlijkheid verder te werken aan initiatieven die de regio versterken. Arnhem Connect bewijst dat we samen sterk staan.”

De bijeenkomst werd afgesloten door de uit Duiven afkomstige Ted Prost (18). Hij benadrukte vanuit zijn jeugdige perspectief op indrukwekkende wijze het belang van samenwerken.

Burgemeesters uit de regio nemen het eerste exemplaar van onderzoeksmagazine Arnhem Connect in ontvangst.

Foto: Bas van Spankeren

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!