Start 50e concertseizoen StiDoMu in Grote of Martinikerk Doesburg

39 Views

Het vijftigste concertseizoen van de Stichting Doesburgse Muziekcultuur StiDoMu opent zondagmiddag 15 september a.s. in de Grote of Martinikerk met een trio voor viool, viola da gamba en orgel. Op het programma staan werken van Joh. Seb. Bach en enkele weinig gehoorde triosonates voor viool, viola da gamba en basso continuo van Georg Ph. Telemann en Johann Heinrich Schmelzer. In de 17e eeuw ontstond in Duitsland een eigen stijl van kamermuziek. Italianen wedijverden in die tijd vaak om wie het meest virtuoos kon spelen in de triosonates voor twee violen en basso continuo, waarbij de cello of gamba mocht meespelen in de baslijn. In Duitsland ontstond een variant voor viool, obligate viola da gamba en basso continuo waarbij de viola da gamba werd geëmancipeerd tot solo-instrument. De gamba kreeg daarmee de waardering die het instrument verdiende: als solo-instrument kan de gamba stralen in de hoogte en imponeren met akkoordpassages. Telemann behoorde tot de componisten die hier dankbaar gebruik van maakten.
De uitvoerenden zijn Ruth Houtman-viool, Marike Tuin-viola da gamba en Marcus Bergink-orgel.
Marike Tuin begon haar studie ‘moderne’ cello aan het Utrechts Conservatorium maar stapte na enige tijd over op barokcello. Ze voltooide deze studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Met haar gambastudie begon ze in Ierland, waar ze les kreeg van Sarah Cunningham. Ze vervolgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Marike werkte samen met musici als Ton Koopman, Reinhard Goebel en Jan Willem de Vriend en speelt met barokorkesten als het Apollo Ensemble, Concerto Barocco, het Luthers Bach Ensemble, barokorchester Le Chardon, het Cork Baroque Orchestra en het Margaretha Consort. Zij maakt als kamermusicus deel uit van cellokwartet Gut Feelings en La Chambre du Roi. In de ‘passietijd’ is Marike in het hele land te horen als gambasolist in de Mattheus en Johannes Passion van Bach. Zo is ze vaste gambiste bij het Orkest van het Oosten en speelde ze meerdere malen in het Concertgebouw.
Ruth Houtman begon na het behalen van haar Masterdiploma viool met de studie barokviool bij Antoinette Lohman. Dit leidde bij haar tot een grote passie voor Bach en de barokviool. Als barokviolist is zij verbonden aan ensembles als Concerto Barocco en La Sfera Armoniosa. Bij Concerto Barocco is ze naast 2e concertmeester ook orkestmanager en productiemanager. Ruth Houtman is de bedenker, oprichter en zakelijk leider van ChallengeYourSenses!
Marcus Bergink, studeerde voor het diploma docerend musicus aan het Twents Conservatorium en aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem, respectievelijk bij Willem Mesdag en Theo Jellema. Na zijn eindexamen in 1992 vervolgde hij zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij dr. Hans van Nieuwkoop. In 1994 behaalde hij daar zijn diploma Uitvoerend Musicus. Sinds 2004 is hij als kerkmusicus & organist werkzaam in de Sint Martinuskerk te Arnhem, alwaar hij het gerestaureerde Gradussen-orgel uit 1890 bespeelt.

 

Zondagmiddag 15 september a.s. in de Grote of Martinikerk te Doesburg.

Aanvang 15.00 uur. Toegang € 17,50, donateurs StiDoMu 15,00, tot 18 jaar gratis

Kaarten aan de kassa in de kerk of via www.stidomu.nl

Het concert duurt ongeveer een uur. Voor en na het concert is er gelegenheid voor een drankje.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!