Wie vermoordde dominee Reifferscheidt?

142 Views

Een moord die nooit is onderzocht. Een mysterie! De oorzaak? De overdracht van de destijds Duitse enclave Lobith aan Nederland.

Op 1 maart 2017 was het precies 200 jaar geleden dat de Kleefse enclaves Lobith en Spijk door Pruisen werden overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden. Dit historische moment werd op 4 maart 2017 gevierd aan de Europakade in Tolkamer. De plaatselijke toneelvereniging speelde daar een legende uit 1817: wie vermoordde dominee Reifferscheidt?

We gaan ruim 200 jaar terug in de tijd. In Lobith woont en werkt de Pruisische dominee Reifferscheidt. Hij is niet geliefd bij de arme boerenbevolking die vooral rooms-katholiek is. In december 1813 marcheert een Pruisische legereenheid van honderd soldaten Lobith binnen. Reifferscheidt beveelt boerengezinnen om de soldaten onderdak en eten te geven. De mensen moeten hun schaarse voedsel afstaan aan de soldaten en lijden zelf honger. De bevolking is des duivels en ziet de dominee als verrader en vriend van de Pruisische bezetters.

Er breken zware tijden aan voor de inwoners van Lobith. De Pruisen blijven, de belastingen worden steeds hoger en de mensen  steeds armer. De dominee maakt in het dorp de dienst uit. De Pruisen houden van hard werken, discipline en orde en Reifferscheidt zorgt er persoonlijk voor dat de bevolking zich houdt aan deze regels. Het volk zucht onder het juk van én de Pruisen én de dominee. De haat tegen Reifferscheidt wordt steeds groter. Alleen zijn trouwe huishoudster steunt hem door dik en dun.

En dan…is er hoop voor de inwoners van Lobith: het verdrag tussen Pruisen en Nederland…  >> Lees verder op de website van De Liemers Helemaal Goed

Tekst: Irma de Theije
Foto: Kunstwerk! Liemers Museum liet Ab Hendriks foto’s maken van het toneelstuk over de moord.

Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Rabobank Arnhem en Omstreken. Via vlogs en verhalen geven ze op deze wijze een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers. Foto’s: Kunstwerk! Liemers Museum.

 

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!