vrijdag, juni 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenVoorstel voor woningbouw Achterse Weide

Voorstel voor woningbouw Achterse Weide

De gemeente Westervoort wil starters, spoedzoekers en statushouders meer kans bieden op een woning. Dit kan met flexwoningen. Daarom is onderzoek gedaan naar geschikte locaties. Hieruit komt de Achterse Weide als enige mogelijke en snelst beschikbare locatie. Deze plek is ook zeer geschikt voor blijvende woningen. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad een deel van de Achterse Weide beschikbaar te stellen voor de bouw van 20 tot 30 woningen.

In het coalitieakkoord heeft het college afgesproken de woningnood te bestrijden en tijdelijke flexwoningen te bouwen. Ook de gemeenteraad vindt woningbouw en huisvesting voor jongeren heel belangrijk. Ze heeft onder andere een motie aangenomen over flexwonen. En in april heeft de raad de “Nota flexwonen met aanbevelingen” vastgesteld. Met woningcorporatie Vivare zijn voor 2023 prestatieafspraken gemaakt over flexwonen.

Flexibele woningen op een vaste plek

“Flexwonen sluit aan bij onze ambitie om snel nieuwe woningen te bouwen”, zegt wethouder Hans Sluiter. “Met de Achterse Weide hebben we een plek gevonden waar flexwoningen blijvend kunnen staan. Zo creëren we voor jongeren en spoedzoekers een oplossing voor de lange termijn. De helft van de woningen willen we toewijzen aan (jonge) Westervoorters.” Vaak krijgen flexwoningen een tijdelijke plek, bijvoorbeeld voor 15 jaar. Daarna moet dan een nieuwe plek worden gezocht. Hans Sluiter: “Die is moeilijk te vinden in Westervoort. Daarnaast kost het verplaatsen van woningen veel geld. En investeringen in wegen, riolering, stroomnet en andere nutsvoorzieningen worden na 15 jaar teniet gedaan. Een permanente plek is maatschappelijk dus wel zo verantwoord.” Maar is er dan nog wel sprake van flexwonen? Wethouder Sluiter legt uit: “Flexwoningen zijn anders en meestal kleiner dan een gemiddelde woning. Dat zorgt ervoor dat de doorstroming hoger is. We verwachten dat mensen na een start op de Achterse Weide snel ergens anders een plek vinden om zich te settelen. Bijvoorbeeld in Westervoort Noord, waar we hard werken aan nieuwbouw. De flexwoning komt dan weer beschikbaar voor nieuwe jongeren en spoedzoekers.”

Op de Achterse Weide zit nu korfbalvereniging Wesstar. De gemeente was al in gesprek met de vereniging over een verhuizing, aansluitend bij de verplaatsing van de sportvelden in Westervoort Noord. In afwachting daarvan kan Wesstar tijdelijk terecht op de locatie van voetbalclub Avw’66.

Planning

Een belangrijke reden voor flexwonen is snelheid. Daarom kiezen gemeente en Vivare voor circulaire woningen die worden gebouwd in de fabriek. De gemeenteraad neemt 25 september een besluit over woningbouw op de Achterse Weide. Daarna maakt de gemeente afspraken met Vivare over de verkoop van de grond. En over de te bouwen woningen. Daarnaast gaan gemeente en Vivare in gesprek met omwonenden om de woningen zo goed mogelijk te laten aansluiten in de buurt. Eind 2024 zijn de eerste woningen hopelijk al klaar.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties