vrijdag, juni 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioWestervoort stimuleert buurtpreventie via social media

Westervoort stimuleert buurtpreventie via social media

Op 31 maart 2016 heeft burgemeester Van Hout samen met initiatiefneemster Edith Teerlink het eerste bord ‘Digitale Buurtpreventie’ onthuld. Dit als een kick off voor een campagne om meer straten en buurten aan te sporen te starten met digitale buurtpreventie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld WhatssApp-groepen, Veiligebuurt.nl en Facebook.

Edith Teerlink woont in de wijk Mosterdhof en is initiatiefneemster van een appgroep die de LASapp (LAS: Local Area Security) gebruikt. In deze Appgroep worden veiligheidsissues in de wijk met elkaar gedeeld. Hierbij kun je denken aan signaleren van rondhangende bezoekers in de wijk, het in kaart brengen van de omvang van bijvoorbeeld bekrassing van auto’s in de wijk of het vinden van getuigen van een inbraak. “Het is een besloten groep en iedereen die zich aanmeldt moet met volledige gegevens komen voordat ik ze toelaat in onze Appgroep. We zijn nu ruim een jaar ‘online’ en we zijn erg gegroeid en ik krijg veel positieve reacties.”
“Naast de LASapp heb ik ook een open facebookpagina digitale buurtpreventie opgezet die mensen kunnen liken. Het gaat niet alleen om inbraak te voorkomen maar ook voor een gevonden portemonnee in de wijk. In de appgroep hebben we ongeveer 23 leden tegen 75 op Facebook. De appgroep moet nog groeien” vertelt Teerlink.

In Westervoort zijn nu in totaal ongeveer acht groepen bekend die hun buurt veiliger maken d.m.v. social media. Karin Hammink zegt: “ bewoners pakken zelf het initiatief om hun wijk of buurt veiliger te maken en starten een groep. Dat kan tegenwoordig zo eenvoudig, want bijna iedereen heeft een smart phone. Er zijn ons nu acht actieve groepen bekend in Westervoort, sommigen op straat/buurt-niveau, anderen op wijkniveau. Zo hebben bewoners op de Molenlaan, Koeweide en het Hageland zich bij ons gemeld met hun bewonersgroep. Soms gaat het in samenwerking met de wijkraad, of neemt de wijkraad zelf het initiatief. De wijkraad Steenderens heeft bijvoorbeeld gekozen voor Veiligebuurt.nl en vraagt bewoners zich daar aan te melden en wijkraad De Leigraaf beheert een Faceboekgroep waar je lid van kunt worden, maar doet ook mee aan veiligebuurt.nl.” “Doel is steeds om samen de veiligheid in de wijk of straat te vergroten: iets dat wij als gemeente van harte toejuichen. We willen niet alleen kenbaar maken waar deze groepen actief zijn door het plaatsen van borden, maar opstartende groepen ook helpen met informatie over de verschillende beschikbare apps en het leggen van contact met al bestaande groepen (of de wijkraad) in de omgeving”, aldus Hammink.

Heeft u ook een buurtpreventiegroep, denkt u er over om er een te starten, of wilt u ook graag deze mooie borden in de wijk, laat het weten!

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties