zondag, mei 19, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioZevenaar hoort graag wat inwoners van concept Woonvisie vinden

Zevenaar hoort graag wat inwoners van concept Woonvisie vinden

De concept Woonvisie voor de gemeente Zevenaar is klaar. Woningcorporaties Baston Wonen, Plavei en gemeente Zevenaar hebben deze opgesteld aan de hand van de input die de afgelopen maanden is ontvangen van diverse inwoners en partners. Het college van gemeente Zevenaar is benieuwd naar de reactie op het concept en de visie van de inwoners op de wijze waarop de Woonvisie straks tot uitvoering kan worden gebracht.

Volgens de concept Woonvisie is het in gemeente Zevenaar goed wonen voor jong en oud. De sterke sociale samenhang en de gemoedelijke mentaliteit geven de gemeente karakter. Gemeente Zevenaar blijft zich inzetten om een jonge populatie en hogere inkomensgroepen aan zich te binden. Dat is goed voor de lokale economie en noodzakelijk om voldoende draagvlak te behouden voor de voorzieningen.

Dat het nu goed wonen is in gemeente Zevenaar, betekent niet dat er niets hoeft te gebeuren. De wereld verandert. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zowel in energiebesparing als in toekomstwaarde en aantrekkelijkheid van woningen. Het aantal inwoners groeit landelijk steeds minder snel en ook de huishoudensgroei neemt af. Gemeente Zevenaar doet het goed in het aantrekken van vooral jonge gezinnen en blijft daar ook op inzetten. Maar ook in deze gemeente wordt dat op de langere termijn minder vanzelfsprekend en moet er rekening gehouden worden met krimp. Daarnaast zijn er groepen, zoals jongeren, die het lastig hebben op de woningmarkt.

Focus op de bestaande woningvoorraad
De focus van Zevenaarse beleid lag de afgelopen jaren op nieuwbouw. Nieuwbouw blijft belangrijk en wordt door de markt opgepakt, maar het is vooral de bestaande woningvoorraad die nu aandacht vraagt. De komende decennia zal de bestaande woningvoorraad moeten voorzien in de woningbehoefte. Het aantal nieuwbouwwoningen ten opzichte van het al bestaande aanbod is namelijk maar heel beperkt. Veruit het grootste deel van de woningen staat er al.

Ook de groeiende groep ouderen vraagt om aanpassing van bestaande woningen. Daarom stimuleert gemeente Zevenaar een kwaliteitsimpuls en verduurzaming in de bestaande voorraad en het aantrekkelijk houden van bestaande wijken. Het ruime aanbod goedkope woningen uit de jaren ’60 en ’70 maakt gemeente Zevenaar aantrekkelijk, maar daarin zit ook het grootste risico op termijn. Als de druk op de woningmarkt afneemt is het nodig alert te zijn om vraaguitval én bijbehorende leefbaarheidsproblemen in de eenvoudig gebouwde, verouderde woningen op minder gewilde plekken te voorkomen.

Gezamenlijke uitvoering
In de Woonvisie worden uitgangspunten geformuleerd op hoofdlijnen, waarbij de partijen op de woningmarkt met hun kennis en inzet zelf tot een invulling kunnen komen. De gemeente kiest voor een faciliterende rol. De gemeente Zevenaar hoort graag wat haar inwoners van he concept Woonvisie vinden. De input is welkom tijdens de klankbordbijeenkomst op dinsdagavond 6 oktober 19.00 uur in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein, via de Facebook-pagina ‘Zevenaarse Blik op Wonen’ of per mailbericht via m.huizing@zevenaar.nl. Schriftelijke reacties zijn welkom tot 12 oktober.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties