donderdag, mei 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioZevenaar gaat meer asielzoekers met verblijfsvergunning huisvesten

Zevenaar gaat meer asielzoekers met verblijfsvergunning huisvesten

De gemeente Zevenaar gaat vanaf 2017 meer asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogenaamde vergunninghouders, huisvesten. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen het Rijk en de gemeente. Daarmee krijgt Zevenaar weer eenzelfde opgave als alle andere Nederlandse gemeenten.

Omdat de taakstelling langere tijd niet aan Zevenaar is opgelegd, wordt dit stapsgewijs opgebouwd. Vanaf 2017 volgt in het eerste halfjaar een halve taakstelling en in het tweede halfjaar een reguliere taakstelling. De taakstelling voor gemeenten in 2017 is uiterlijk 1 oktober bekend. De taakstelling voor huisvesting van vergunninghouders in een vergelijkbare gemeente ligt op dit moment op 44 vergunninghouders per halfjaar. In 2016 huisvest de gemeente Zevenaar 16 vergunninghouders op vrijwillige basis.

Verantwoordelijkheid nemen voor opvang en huisvesting
Het Rijk is in het voorjaar het gesprek met de gemeente Zevenaar aangegaan over het huisvesten van vergunninghouders in de gemeente. De gemeente heeft sinds 1994 geen taakstelling opgelegd gekregen voor het huisvesten van vergunninghouders. Dit komt omdat Zevenaar met de aanwezigheid van het aanmeldcentrum van de IND sinds 1994 een belangrijke bijdrage levert in het opvangvraagstuk van asielzoekers.

Twee verschillende opgaven
In de gesprekken met het Rijk is overeengekomen dat ook de gemeente Zevenaar haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt voor de zware opgaven waar de overheid voor staat. Enerzijds is dat voor de opgave voor de opvang van asielzoekers die Nederland binnenkomen. Anderzijds om zoals alle gemeenten in Nederland vergunninghouders te huisvesten, wanneer hun asielverzoek is ingewilligd.

Voor de opvang van asielzoekers heeft de gemeente al meerdere gesprekken gevoerd met de kleine vreemdelingenketen (COA, IND en DT&V) over het mogelijk huisvesten van een Gezamenlijke Vreemdelingenlocatie (GVL). De mogelijke komst van een GVL in Zevenaar staat los van de taakstelling voor het huisvesten van vergunninghouders.

Taakstelling huisvesten vergunninghouders
Er staat momenteel een hoge druk op de huisvesting van vergunninghouders, omdat er een groot aantal vergunninghouders in de opvang zit. In de huidige wet- en regelgeving wordt voor het huisvesten van vergunninghouders van iedere gemeente in Nederland een bijdrage naar rato van de bevolkingsomvang verwacht via een zogeheten taakstelling. Vanwege de hoge asielinstroom in 2015 kiest de gemeente er vrijwillig voor om ook dit jaar al 16 vergunninghouders te huisvesten.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties