dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioLevenZevenaar in actie voor Oekraïense vluchtelingen in Mátészalka

Zevenaar in actie voor Oekraïense vluchtelingen in Mátészalka

De Stichting Zevenaar Ontmoet Mátészalka (ZOM) houdt in Zevenaar een geldinzamelingsactie voor de Hongaarse partnerstad Mátészalka. In deze stad worden honderden vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen. De gemeente Zevenaar ondersteunt dit initiatief van harte en heeft € 10.000 gedoneerd voor de hulp aan vluchtelingen in haar partnerstad dicht bij de grens met Oekraïne.

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne worden in het Hongaarse grensgebied duizenden vluchtelingen opgevangen. In Mátészalka verblijven momenteel meer dan 500 vluchtelingen en dagelijks proberen meer mensen de grens over te steken om de oorlog te ontvluchten. Mátészalka heeft ook 120 weeskinderen ondersteund die gevlucht zijn uit Kiev. In de Hongaarse stad zijn de sporthallen, hotels, scholen en internaten vol.

Er is geld nodig voor levensmiddelen
Naast de huisvesting is de verzorging van de vluchtelingen momenteel het grootste probleem. Ondanks de grote steun van de eigen inwoners en de gemeente Mátészalka dreigt er een tekort. Er zijn voldoende levensmiddelen te koop, maar het ontbreekt aan geld. Het leven wordt steeds duurder, zoals overal, maar voor hen is het bijna onbetaalbaar. Vandaar het initiatief om geld in te zamelen.

Vriendschap en vertrouwen na 30 jaar partnerschap
Zevenaar heeft al ruim 30 jaar een partnerschap met Mátészalka. Er zijn vriendschappen ontstaan tussen beide gemeenten en inwoners, het onderlinge vertrouwen is groot. De afgelopen jaren zijn diverse projecten gerealiseerd. Zo is er in 1996 het ZOM-huis gebouwd door leerlingen uit Zevenaar en Mátészalka, In dit huis hebben momenteel 3 gezinnen die gevlucht zijn voor de oorlog een veilig onderkomen gevonden.

De gemeente Zevenaar doet alles wat binnen haar macht ligt om de mensen uit de Oekraïne te helpen. Dit doet zij samen met maatschappelijke -en samenwerkingspartners in de regio. Dankzij ZOM ook met partnerstad Mátészalka. Burgmeester Lucien van Riswijk:  ‘de hulp die onze inwoners bieden om de getroffen Oekraïners te ondersteunen is hartverwarmend. Al snel na onze oproep waren er voldoende hulpgoederen verzameld voor de vluchtelingen bij de noodopvang bij de Panoven. Nu is er dit initiatief om onze partnerstad in Hongarije te ondersteunen bij de hulp die zij ter plekke kunnen bieden aan de mensen die noodgedwongen hun thuisland hebben moeten verlaten. Ik ben onder de indruk en ook dankbaar voor het sociale gezicht dat Zevenaar toont.’

Ondersteunt u ook Mátészalka?
Iedere bijdrage, hoe klein ook, is welkom.

Stichting ZOM o.v.v. “OEKRAINE”,
Rabobank: NL 33 RABO 0384 8332 84

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties