zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioLevenZevenaar viert de bevrijding groots

Zevenaar viert de bevrijding groots

Zevenaar viert op dinsdag 5 mei op grootse en passende wijze de bevrijding van Nederland zeventig jaar geleden. Veteranen, showbands, schutterij St. Andreas, koren, militaire voertuigen en verschillende muziekbands maken hun opwachting. Muziekstad Zevenaar tekent in samenwerking met de stichting Veteranen de Liemers voor de omvangrijke organisatie.

Bart Knaven, Henk Janssen, Willy Messing vormen de muziekcommissie van Muziekstad Zevenaar. Zij hebben het voor elkaar gekregen om een prachtig aansprekend programma samen te stellen. Met lokale en regionale inbreng, Ronald Straatman als spreekmeester en voor jong en oud wat wils. “Ouderen vanaf 75 jaar hebben de bevrijding bewust meegemaakt. Zij die later geboren zijn kennen die periode alleen maar uit de verhalen. Maar ook voor hen is het belangrijk om stil te staan bij vrijheid. Zeker als je nu om je heen kijkt wat er allemaal in de wereld gebeurt. Kinderen moeten zich realiseren dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn”, vertelt voorzitter Gerrie Uffing over de gedachte achter het Zevenaarse bevrijdingsfestival.

En: weer of geen weer, dat maakt niet uit. Het Raadhuisplein is op deze speciale dag volledig overkapt. Het programma start om 12.00 uur op het Raadhuisplein met een ceremonieel onthaal van militaire voertuigen door schutterij St. Andreas, Showband KDO, drumband Rheden, het trompetterkorps Arnhem, drumband Heelsum en burgemeester Jan de Ruiter. “We laten de Engelse geallieerden vanaf het westen, dus vanaf de Arnhemseweg binnentrekken”, vertelt William Thuis, voorzitter van de stichting Veteranen de Liemers. “Voor de Engelsen uit rijden Duitse voertuigen die de vlucht van de Duitsers uit Zevenaar nabootsen. Daarna komen de militairen van het Korps Nationale Reserve.”

Na de vlaggenparade en het Wilhelmus door ‘Wij uut Zènder’ verplaatsen de voertuigen zich naar de Grietsestraat. Daar laten militairen zien hoe een tentenkamp gebouwd wordt en wat camouflage is.

Op het Raadhuisplein treden ’s middags achtereenvolgens het Hooge Bongert Koor, het Seniorenorkest, Joe Passion & the Rattles en de befaamde Politie Bigband Oost-Nederland op. In de Weverstraat maakt de coverband High Jinks haar opwachting en op Muldershof de Original Liemers Musikanten.

’s Avonds om 19.30 uur halen slagwerkroep Palooza uit Ooy en leden van atletiekvereniging De Liemers het vredesvuur op. Het vuur wordt samen met enkele veteranen om 20.00 uur ontstoken op het Raadhuisplein. Na een optreden van Palooza zorgt de coverband The Originals, de meest flexibele live-act van nu, voor een spetterend optreden in het Zevenaarse centrum. Voor de veteranen is er een speciaal programma in het Burgerstraatje. Om 23.50 uur zorgen zij op het Raadhuisplein voor een speciale afsluiting.

Bijdrage: Susan Wiendels.

The Originals - band 3 (Large)The Originals maken er ’s avonds een prachtig feest van.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties