zondag, mei 19, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurZomeravond orgelbespeling Doesburg

Zomeravond orgelbespeling Doesburg

Op donderdag 1 september a.s. wordt de zomeravond orgelcyclus van StiDoMu in de Grote of Martinikerk te Doesburg besloten met de inmiddels traditionele orgelimprovisaties op het grote Walcker-orgel bij een historische, stomme film. Joost Langeveld ondersteunt met zijn orgelspel de beelden van de film Tartuffe (uit 1926) naar het gelijknamige satirische toneelstuk van Molière. De regisseur van de filmische bewerking, Friedrich Wilhelm Murnau (1888 – 1931), presenteert dit drama als een film-binnen-een-film en maakt er zo een eigentijds verhaal van over geldzucht en schijnheiligheid.

Een sluwe, gierige huishoudster weet haar bejaarde werkgever zover te krijgen dat hij zijn erfenis aan haar vermaakt in plaats van aan zijn kleinzoon. Deze laatste vermomt zich vervolgens als eigenaar van een reisbioscoop. Het lukt hem om het huis van zijn grootvader binnen te komen, en daar presenteert hij een film over Tartuffe om de oude man de ogen te openen.

Murnau geniet vooral bekendheid om grootschalige films als Faust en Nosferatu. Dit is een meer intieme film, een zogenaamd Kammerspiel, waarin lichteffecten, close-ups en subtiele gebaren van de acteurs een grote rol spelen. Onder die acteurs bevinden zich overigens beroemdheden als Emil Jannings, Lil Dagover en Werner Krauss.

Opvallend en revolutionair is, dat deze film tot tweemaal toe zich rechtstreeks tot de kijker – tot U dus – wendt.

De organist Joost Langeveld studeerde orgel bij Bert Matter aan het Arnhems Conservatorium, na eerst les gehad te hebben van Cor Kee. Daarnaast studeerde hij sociologie en muziekwetenschap aan de Nijmeegse universiteit. Hij behaalde het diploma uitvoerend musicus met de hoogste onderscheiding en won twee maal de eerste prijs op het Internationale Orgelimprovisatieconcours te Haarlem.

Thans doceert hij muziekgeschiedenis aan de HOVO te Nijmegen na jarenlang als docent aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht verbonden te zijn geweest. Als organist is hij in dienst van de Grote of St. Stevenskerk te Nijmegen en geeft hij regelmatig concerten in binnen- en buitenland. Daarbij combineert hij muziek vaak met andere takken van kunst. Zo heeft hij samengewerkt met verschillende dichters en verhalenvertellers, een streetdance-groep en een jongleur. Daarnaast geniet hij bekendheid als muzikaal begeleider van stomme films. Hij componeerde cabaret-, kerk- en straatliederen en publiceerde een boek over muziektheorie onder de titel Horen en zien.

Donderdagavond 1 september a.s. in de Grote- of Martinikerk te Doesburg om 20.00 uur.

Toegang € 10,00, voor 65+ € 9,00 en voor donateurs van StiDoMu € 8,00.

Kaarten aan de kassa, kerk open om 19.30 uur

Voor en na het concert is er gelegenheid voor een drankje.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties