zondag, mei 19, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenZonnepark Gansenwoirt in Duiven verwelkomt schapen

Zonnepark Gansenwoirt in Duiven verwelkomt schapen

De komst van de schapen is een eerste voorbereiding in de realisatie van Zonnepark Gansenwoirt in Duiven. Twee weken lang zullen er ruim vijftig schapen op het toekomstige zonnepark gaan grazen. De schapen gaan de vegetatie kortwieken. Jij kunt hierbij aanwezig zijn.

Wat gaan we doen in de Kerstvakantie? Een vraag die vele zich stellen tijdens het uitbuiken van 1e en 2de Kerstdag. Nog een dag bankhangen? Verleidelijk, maar toch maar niet. Tijd om er op uit te gaan! Maar waar naar toe? Je kunt natuurlijk een boswandeling maken of naar de meubelboulevard gaan. Niet bijster origineel hè? Misschien is dit een leuk familie-uitje en kun je meteen je benen strekken en een frisse neus halen.

Kom woensdagmiddag 28 december tussen 13.00 – 16.00 uur naar het toekomstige Zonnepark Gansenwoirt in Duiven. Energie van Hollandsche bodem organiseert op deze middag een Meet en Greet met de schapen van Wim en Joke. Op deze middag kun je kennis maken met de kudde schapen en de Bordercollies Tess en Fly.

Meet en Greet
Herder Wim vertelt je graag alles over zijn vak, zijn kudde schapen en over zijn Bordercollies. Tijdens deze Meet en Greet zal de herder samen met zijn hond Tess enkele demonstraties schapendrijven geven. Ik kan je verklappen dat dit werkelijk super gaaf is om mee te maken. Met korte commando’s stuurt Wim zijn hond aan. De ene keer sluipt Tess naar de schapen om vervolgens op een nieuw commando, als een speer weg te schieten en om de kudde heen te rennen, om ze de juiste kant op te drijven.

Natuurlijke grasmaaiers
De kudde van ruim 50 schapen van Wim en Joke zullen langer op het toekomstige zonnepark rondlopen en hun werk doen. De schapen zijn natuurlijke grasmaaiers. Door een herder in te schakelen kunnen we de natuur op een ecologische manier beheren. Zouden we het machinaal maaien dan ben je met een paar uur klaar, maar dan ben je ook je biodiversiteit op dit terrein kwijt. Een grasmaaier, maait alles om. Schapen zijn kieskeuriger en eten niet alles op. Je kunt ze sturen in wat ze moeten begrazen. Bovendien nemen schapen in hun vacht ook zaadjes mee, en die vallen er weer uit op plek X of Y. Ook poepen ze waar ze staan, en dat is weer goede mest, met daarin ook weer vele zaadjes. Kortom; het duurt misschien wat langer, maar het is een prachtig gezicht om deze schapen rond te zien huppelen.

Belangrijk
Wij vinden het belangrijk dat met het realiseren van het zonnepark, waar jij jouw eigen stroom kunt opwekken en jouw energierekening verlaagd, dat we ook een positieve bijdragen leveren aan de ontwikkeling van de flora en fauna in Zonnepark Gansenwoirt in Duiven. Wij kiezen er bewust voor, om daar waar het mogelijk is, in onze zonneparken onze verantwoordelijkheid te nemen. Voor Gansenwoirt betekent dit dat we aandacht hebben voor de flora en de fauna. Onze insteek is: dat hier straks naast, tussen en onder de zonnepanelen leefruimte is voor bijen, waar een imker graag zijn bijenkasten wil plaatsen. Dat vogels het gebied interessant genoeg vinden om er te gaan broeden. Dat we schapen blijven inzetten om de boel te begrazen en er een diversiteit is van planten, struiken en bloemen.

Tijdens de Meet en Greet kun jij ook zien wat er allemaal gemaakt wordt van de wol van de schapen. Handschoenen, shawls, mutsen, sokken, truien etc etc. Jij kunt op 28 december zelf komen kijken en mocht je het leuk vinden, een bestelling doen. Meer uitleg over de producten en hoe ze gemaakt worden, vertellen Wim en Joke je graag tijdens de Meet en Greet.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties