dinsdag, april 30, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenLiemerse vondsten in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Liemerse vondsten in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Vanaf 13 juni zijn in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden archeologische vondsten te zien uit de vier Liemerse gemeenten. De komende twee jaar worden de Liemerse schatten, samen met vondsten van andere gemeenten, in een grote ladekast in Leiden tentoongesteld. De tentoonstelling is een bijzondere samenwerking tussen archeologen, musea, gemeenten, depots en archieven.

Objecten uit de Romeinse tijd
De Liemerse gemeenten hebben besloten om samen één lade te vullen met enkele objecten uit de Romeinse tijd. Regioarcheoloog Joris Habraken heeft een selectie gemaakt uit het depot van onder andere het Liemers Museum. In een korte tekst wordt informatie gegeven over de vondsten. Zo is er bijvoorbeeld een opgebaggerde speerpunt te zien uit de Byland (opgegraven in Rijnwaarden), een romeinse sleutel (uit Duiven), een romeinse haarnaald (uit Zevenaar) en een zilveren munt uit particulier bezit (opgegraven in Westervoort).

Archeologie uit je achtertuin
Het Rijkmuseum van Oudheden in Leiden heeft samen met ADC ArcheoProjecten het initiatief genomen om gemeenten de kans te geven archeologische stukken te exposeren in het Rijksmuseum in Leiden. ‘Archeologie uit je achtertuin’ bestaat uit een tien meter lange ladekast, met in elke lade een vondst uit een gemeente. Het project ‘Archeologie uit je achtertuin’ is bedoeld als uitbreiding van de vaste opstelling van het RMO rondom ‘Archeologie in Nederland’. Door voorwerpen uit de gemeenten te presenteren wordt archeologie voor inwoners tastbaar gemaakt. Inmiddels doen 120 gemeenten mee aan het project en het doel is om uiteindelijk alle gemeenten vertegenwoordigd te hebben in de ladekast. Deze tentoonstelling past bij de regiomarketingcampagne ‘De Liemers helemaal goed’ en is tenminste twee jaar te bezichtigen.

Vanaf 13 juni zijn de vondsten ook online op de kaart van Nederland te vinden, op www.archeologieuitjeachtertuin.nl.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties