maandag, april 22, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDuivenBeroemde 'tante' op bezoek bij klas 2W Liemers College

Beroemde ’tante’ op bezoek bij klas 2W Liemers College

Je zult maar een tante hebben die drie maanden geleden nog aan tafel zat bij De Wereld Draait Door omdat zij was uitgekozen om het Boekenweekgeschenk 2016 te schrijven. Je zult maar een tante hebben die ook nog eens superaardig is en het leuk vindt om jouw klas te bezoeken. De twee zussen, Eva en Jolijn Gerritsen overkwam het afgelopen donderdag en het werd één groot voorlees-, schrijf- en toneelfeest.

Behalve romans heeft Esther Gerritsen ook toneelteksten geschreven. “Is dat een kapstok?” bevat een verzameling korte toneelteksten voor twee, drie of vier personen. Alledaagse momenten van een gezin: een gesprek over de hongersnood tijdens de maaltijd; is soep nou mannelijk of vrouwelijk?; en wat moet je met de vraag van je moeder `trek je dát aan?’ Voor de leerlingen van 2w een inspiratiebron om zelf aan de slag te gaan met het schrijven van scènes. Het was dan ook een grote verrassing voor Esther dat de leerlingen zelfgeschreven scènes met veel passie en gevoel voor humor op de planken brachten. Als toegift werd natuurlijk niet vergeten om ook een tekst van Esther op het toneel te brengen. Eén van de leerlingen ging nog een stapje verder. Hij heeft vanuit het Latijn een eigen taal ontwikkeld en heeft het verhaal ‘niet bewegen’ van Esther in zijn eigen taal vertaald en samen met een klasgenoot opgevoerd. Met behulp van A3-vellen werd de ondertiteling verzorgd. Hoe creatief kun je zijn?
Stil werd het in de klas toen Esther begon voor te lezen uit haar eigen werk. Zij kan niet alleen prachtig schrijven, maar zoals zij voorleest, word je als luisteraar hoe dan ook geraakt, kom je er niet van los en zou je willen dat ze alsmaar blijft voorlezen..
Op Zonegge wordt veel aandacht besteed aan het lezen van boeken en in de topklas neemt ook het schrijven van verhalen en gedichten een belangrijke plek in binnen het vak Nederlands. De leerlingen vinden het geweldig; ze kunnen al hun creativiteit erin kwijt en ook de docent doet niets liever dan haar passie voor literatuur en schrijven te delen met de leerlingen.
De schrijfster Esther Gerritsen (1972) heeft verschillende romans op haar naam staan en ook haar columns in de VPRO Gids zijn razend populair. Ze is een aantal malen genomineerd voor de Libris literatuurprijs en in 2014 werd haar de driejaarlijkse Frans Kellendonk-prijs toegekend.
Het Boekenweekgeschenk ‘Broer’ gaat over een broer die een been dreigt te verliezen en een zus die alles in het werk stelt om haar broer te redden. De vraag is wie er nu eigenlijk gered moet worden? Een prachtig verhaal met veel gevoel voor stijl en detail geschreven.
Het was een geweldige ochtend geweest en vol trots brachten Eva en Jolijn hun tante Esther met nichtje Teddy naar de uitgang. Een schooldag om niet snel te vergeten!

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties