dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeMontferlandTaart en prijzen van Plavei voor milieubewuste bewoners

Taart en prijzen van Plavei voor milieubewuste bewoners

Woningcorporatie Plavei uit Didam heeft het project Energiesprong Montferland en het monitoringstraject in Kilder afgesloten met taart en prijzen voor de meest milieubewuste bewoners oftewel de beste ‘bespaarders’. Tijdens het traject werden tonnen aan CO2 bespaard.

Drie jaar lang werden op vijf nieuwbouwlocaties (Delweg in Zeddam, Plantsoensingel Midden- en Zuid in ‘s-Heerenberg, Plantsoensingel Noord\Hoge Distelweg in ’s-Heerenberg, Eltenseweg/Heuvelstraat in Stokkum en de Cedric Mardonstraat in Kilder) het energieverbruik en het wooncomfort gemeten van de energiezuinige en energieneutrale nieuwbouw. De betrokken partijen deden dit om te leren van de resultaten, zodat deze toegepast kunnen worden op andere projecten. Maar ook om hun kennis en ervaringen te delen met andere partijen die woningen bouwen en beheren. In 2020 mag er namelijk alleen nog maar energieneutraal gebouwd worden. De gemiddelde energierekening voor de bewoners van de in totaal 59 woningen komt neer op € 40 per maand per huishouden.
Door een goede isolatie, een efficiënte verwarming en zonnepanelen is het woninggebonden energieverbruik al 60 tot 80 procent lager dan reguliere nieuwbouw. Om bewoners extra te stimuleren, werd de actie ‘beste bespaarder’ opgezet. De bewoners die het meeste wisten te besparen konden een mooie geldprijs winnen. De laatste prijzen werden woensdagavond 8 juni tijdens de laatste bijeenkomst voor de bewoners van Plantsoensingel Noord en Hoge Distelweg uitgereikt. Deze buurt van Plantsoensingel Noord en Hoge Distelweg bespaarde het meeste. Meneer en mevrouw Krijgsman wonnen de tweede prijs. “Wij hebben geen extreme dingen gedaan om energie te besparen, maar hebben bijvoorbeeld wel allemaal A++ apparaten en gebruikten bijvoorbeeld de vaatwasser op de momenten dat we via de zonnepanelen veel energie geleverd kregen.”

Honderd bomen
De bewoners van alle 59 woningen hebben met elkaar een besparing ten opzichte van de referentiewaarden weten te bereiken van 6,4 ton CO2. Dit staat gelijk aan 319 boomjaren. Een boomjaar staat voor de CO2 die een boom in een jaar uit de lucht vangt. Tijdens het drie jaar durende traject is dus het werk van iets meer dan 100 bomen bespaard. Een geweldig resultaat, zo laat Plavei weten!

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties