dinsdag, juni 18, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Gemma Tiedink-KoningBlog Gemma Tiedink-Koning | Oraal

Blog Gemma Tiedink-Koning | Oraal

Ook mijn oktobermaand staat in het teken van geschiedenis. Orale geschiedenis wel te verstaan. Ja, sorry, ik kreeg er in eerste instantie ook rare beelden bij; oraal, wat was dat ook al weer? Toen het om mondelinge geschiedenis bleek te gaan en ik ging leren echt te luisteren naar levensverhalen en mensen op hun praatstoel te zetten, meldde ik me aan voor de cursus oral history. Want leren luisteren lijkt me voor een politica altijd handig en ik had in de zomervakantie al roman-lezend al geconstateerd dat ik houd van historische familiedrama’s. Waarom doen of deden mensen wat ze doen of deden en droomden ze daar altijd al van of ‘ging dat gewoon zo’; ik smul er van.

Deze herfst trek ik er dus op uit met pen, papier en bandrecorder. En één quote van de cususleider in mijn achterhoofd: ‘niet alleen de halleluja kant van het verhaal hè, vraag ook naar dat wat je eigenlijk niet wilt horen. Sommige onderduikers in de 2e wereldoorlog moesten hun schuilplaats verlaten als het zilveren bestek op was.’

De laatste week van september stond voor mij in het teken van de opvang van vluchtelingen. In onze gemeenten kregen 50 vluchtelingen 72 uur onderdak in een sporthal en in de gemeenteraad bespraken we of, en hoe, vluchtelingen in onze gemeente meer structureel konden worden opgevangen. Echt zo’n ‘wat zou jij doen’-moment en ik wist het even niet meer. Dus vroeg ik mijn moeder wat zij er van vond, want dat doe je als je het even niet meer weet. Zonder aarzelen zei ze: ‘In de oorlog vingen mensen toch ook vluchtelingen op, je kunt ze niet voor de poort laten staan’. Duidelijk, maar toch, zou dat toen zonder dsicussie zijn gebeurd? Ik kan het me haast niet voorstellen. Iets voor mijn ‘oral-history-oktobermaand’.

Ja, en dan is er nog iets oraals in oktober. Ik heb namelijk een slechte orale gewoonte. Ik rook niet veel, maar toch tè veel, vooral bij bier en wijn. Net als mijn moeder begon ik er mee ‘omdat dat toen gewoon zo ging’. En net als ik toen, roept mijn bijna-tiener-dochter; gadverdamme mam stop er mee! Dus als je het hebt over ‘tussen droom en daad’. Ik stop! Oktober is stoptober! Helemaal van nu met stoptober app, een like op de stoptober facebookpagina en een peptalk van Najib Amhali.

Deze blog is Gemma’s inzending voor de lezerscolumnwedstrijd ’tussen droom en daad’ van metronieuws.nl. Help haar aan een plekje in deze krant via http://www.metronieuws.nl/node/851486

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties