vrijdag, juni 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeBlogger Ruby van den Bergh-CoenraadsBlog Ruby Van Den Bergh-Coenraads | Eendjes voeren, leuk! Of toch niet...?

Blog Ruby Van Den Bergh-Coenraads | Eendjes voeren, leuk! Of toch niet…?

Het is een van de fijne herinneringen die ik heb aan mijn lieve oma: samen de eendjes voeren die in de sloot vlakbij haar huis zwommen. Oud brood opsparen en voeren maar… En dikke pret om die brutale eenden die bijna uit mijn hand kwamen eten!

Nu woon ik dicht in de buurt van een vijver waar veel eenden (en meeuwen) zitten, en hebben mijn zoontje en ik al heel wat oud brood aan de eendjes gevoerd. Het blijft leuk, de eenden zijn altijd hongerig en als je er eens een keertje langs wandelt zonder brood, lijken ze je heel verontwaardigd aan te kijken. Waardoor je jezelf erop betrapt de eenden te beloven de volgende keer weer netjes oud brood te komen brengen. (Ze kunnen zo’n dwingende blik hebben he?)

Nu volgt een schokkende mededeling.

Oud brood aan de eenden voeren is Niet Goed. Het is eigenlijk heel Slecht. Ik keek laatst RTL Late Night en daar legde een bioloog uit dat wij de eenden hier dus feitelijk helemaal geen plezier mee doen.

Jamaar, ze eten altijd alles op! Ze hebben altijd honger! Ze knokken elkaar de vijver uit voor die stukjes brood!

Mensen, door de eenden brood te voeren, kunnen de eenden gezondheidsproblemen krijgen en zelfs doodgaan. Het is absoluut niet goed voor ze, hun verteringsstelsel is er niet op ingesteld en ze krijgen allerlei tekorten. En een teveel aan zout. Eenden moeten bijvoorbeeld algen en eendenkroos eten. En ze moeten hun dagen vullen door daar actief naar te zoeken. Wanneer ze niet naar eten hoeven te zoeken omdat er 3x daags brood voor hun snavel in het water valt, gaan ze zich vervelen. Ze gaan dan knokken met hun soortgenootjes en in de paringstijd de vrouwtjes enorm lastigvallen. Ook vliegen ze veel minder naar andere vijvers en sloten om naar voedsel te zoeken, en worden daardoor gewoon lui.

Ik moest dit even laten bezinken.

Vervolgens ben ik eens gaan zoeken of er dan iets is wat we wel kunnen voeren, zonder dat we de eenden er mee schaden. En gelukkig: er zijn alternatieven! Wat kan je wel voeren: doperwten, maïs of ander graan, denk ook aan kippenvoer. En voor de echte die-hards is er zelfs speciaal eenden- en zwanenvoer te koop. Hoera! De regel hierbij is: niet teveel, het moet bijvoeren zijn, niet vetmesten. Op deze manier doe je nog steeds jezelf en je (klein)kind/oppaskind/buurkind een plezier, evenals de eendenpopulatie. 🙂

Ruby van Den Bergh-Coenraads

OOK INTERESSANT?

1 REACTIE

  1. Zelf dacht ik ook altijd dat ik niets verkeerds deed, maar zoals je zei na RTL late night kwam ik ook er ook achter dat ik niet zo goed bezig was.

    Maar gelukkig zijn er inderdaad alternatieve zonder dat we de eenden er mee schaden.

    Gr.
    Rob

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties