donderdag, mei 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeDoesburgCollege van B&W stelt ontwerp-structuurvisie 2030 vast

College van B&W stelt ontwerp-structuurvisie 2030 vast

Met de hulp van tientallen burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties is door de gemeente Doesburg een nieuwe ruimtelijke structuurvisie gemaakt, die meegaat tot 2030. Het College van B&W heeft het ontwerp hiervoor op 8 maart 2016 vastgesteld. Voor het eerst in Nederland is de structuurvisie uitsluitend in te zien met een digitale presentatie. Verbeteren en verduurzamen van tien locaties in en om de stad zijn de belangrijkste opgaven in de komende 14 jaar. Het college legt het ontwerp van de Ruimtelijke Structuurvisie Doesburg 2030 nu zes weken ter inzage voor het indienen van zienswijzen. De gemeenteraad zal er in mei over beslissen.

De vorige structuurvisie dateert alweer van 1997 en is grotendeels uitgevoerd of nog in uitvoering. Al eerder is vastgesteld dat de Hanzestad Doesburg zeker tot 2030 klaar is met uitbreiden. De opgaven voor de komende jaren liggen in de bestaande stad en het buitengebied.
Innovatief
Op innovatieve wijze zijn talloze mensen betrokken bij het proces om te komen tot een nieuwe structuurvisie. Dat proces startte al in 2014 met een inspirerende bijeenkomst in jongerencentrum 0313. In een wensboom op de Doesburgse markt konden ideeën worden opgehangen, ook basisscholen zijn betrokken. Alle wensen zijn samengebracht en inzichtelijk gemaakt rondom de thema’s wonen, werken, recreëren en voorzieningen. Voor elk thema is vervolgens een thema-avond georganiseerd met betrokken burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De uitkomsten hiervan zijn gepresenteerd in een film, die voor het eerst vertoond is op de Koersavond Structuurvisie 2030, waar opnieuw tientallen mensen aan deelnamen. Resultaat van deze voor Doesburg unieke burgerparticipatie is geweest: focus op tien locaties en ga hiermee aan de slag.
Tien locaties
Binnen de hoofdstructuur liggen diverse mogelijkheden en opgaven voor verbetering en verduurzaming. Voor de wijze waarop deze locaties zich zouden moeten ontwikkelen is de inspiratie gebruikt van betrokken burgers en belanghebbenden op het gebied van wonen, werken, voorzieningen en recreëren. Dit is vertaald naar een uiteindelijke koers voor tien locaties binnen onze gemeente, de trendsetters voor Doesburg in 2030. Dit zijn ze: Koppelweg, Beinum centrum, Looierspark, Barend Ubbinkweg, Vestinggordel, Halve Maanweg, Beinum woonwijk, het buitengebied, Kloostertuin en Binnenstad.
Vormvrij
Het staat gemeenten vrij om de vorm te kiezen voor een structuurvisie. Verantwoordelijk wethouder Ellen Mulder heeft vanaf het begin van dit proces gekozen voor een innovatieve, eigentijdse vorm met veel inbreng van alle betrokkenen. Zij is trots op het resultaat. “Een digitaal magazine waarin koersen en kansen voor de locaties zijn uitgewerkt, dat is zoveel beter

dan een stapel papier waar veel mensen niet doorheen komen. Deze vorm laat ook de verbindingen in de stad zien tussen groen, water, historie en comfort. Die samenhang is op basis van een goede analyse in samenwerking met alle betrokkenen gemaakt.”
Het ontwerp voor de Ruimtelijke Structuurvisie Doesburg 2030 is zes weken vrijgegeven voor zienswijzen en is in te zien via deze link: http://cms.dmwebsites.nl/doesburg2030.
Op maandag 11 april is er een informatieavond over de Structuurvisie 2030. Naar verwachting besluit de gemeenteraad in mei 2016 over het definitieve voorstel van het College van B&W.

Naast het e-magaine is ook de Koersfilm in te zien via de link

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties