Een oranje tompouce – door Ruby van den Bergh-Coenraads

337 Views

Als kind vond ik Koninginnedag reuzespannend. Ik herinner me nog goed dat er in Zevenaar altijd een fietstocht werd georganiseerd, waar alle kinderen aan mee mochten doen. En uiteraard met een versierde fiets! Meters crêpepapier in de kleuren rood, wit, blauw en oranje werden er door mijn ouders gebruikt om een zo mooi mogelijke fiets te creëren (Mijn moeder heeft nog nachtmerries van het wikkelen van crêpepapier om alle spaken!). Al fietsend hoopte ik toch altijd een beetje dat de Koningin langs de route zou staan en mijn fiets het mooiste zou vinden. Helaas… Ik heb het even opgezocht: in 1998 bezocht (nu) prinses Beatrix samen met haar familie Doesburg en Zutphen. Veel dichterbij Zevenaar zijn ze, naar ik weet, nooit gekomen…

Koninginnedag volg ik als volwassene eerst altijd op tv. Mét een oranje tompouce. Ondertussen ‘whats-append’ met mijn moeder en zus over de outfits en de hakken (wie heeft de hoogste??) van de prinsessen. Heerlijk! En daarna eens kijken en luisteren naar muziek in ‘De stad’ (‘De stad’: dat zorgt in onze familie trouwens nogal eens voor verwarring. Want het deel van mijn familie dat uit Arnhem komt, vindt dát toch echt pas ‘De stad’, en niet Zevenaar… maar dat terzijde).

En nu hebben we dan, voor het eerst de vernieuwde Koningsdag! En is er een heus Koningsontbijt op de scholen, en sportieve Koningspelen op sportvelden en schoolpleinen. Vorig jaar was er uiteraard ook Koningsdag, maar dan nog wel in de ‘oude’ stijl. Dit jaar zullen we dan gaan meemaken wat Koning Willem-Alexander bedoelde met moderniseren. Wij zullen in ieder geval, zoals altijd, voor de tv zitten. Mét een oranje tompouce. En onze kleuterzoon vindt het allemaal maar reuzespannend, zo’n jarige Koning. Misschien dat ik volgend jaar maar wat rollen crêpepapier ga kopen…

Ruby van den Bergh-Coenraads, Zevenaar

Ruby van den Bergh
In : Blog

4 reacties

 1. Marianne Coenraads

  Geweldige blog lieve dochter. Leuk die jeugdherinneringen!

 2. jannie

  Wat een leuk stukje Ruby wist niet dat jij zo goed kon schrijven!

 3. Tonny Geurtse

  Leuk hoor. Waar blijft de tijd. Alweer een nieuwe generatie die terug kijkt op de tijd.

 4. Ron Cornet

  Hee, er zit meer schrijftalent in onze familie… Leuke column!

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Repeat speelt Rumours!

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!