zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurHuize Rijswijk Groessen op lijst meest bedreigde kastelen Europa

Huize Rijswijk Groessen op lijst meest bedreigde kastelen Europa

Erfgoedvereniging Heemschut en NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats hebben Huize Rijswijk in Groessen genomineerd als een van de zeven meest bedreigde gebouwen in Europa.

Dit programma is opgezet om bedreigd erfgoed te signaleren en  om burgers en private partijen te mobiliseren om  deze te redden. Europa Nostra, de pan-Europese organisatie voor erfgoedbescherming, runt het programma in samenwerking met de Europese InvesteringsBank en met de ondersteuning van de Europese Investeringsbank.

De nominatie is door Heemschut en de NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats in juli 2015 bij Europa Nostra ingediend. Een team van internationaal vermaarde deskundigen op het gebied van archeologie, geschiedenis, architectuur, behoud en financiën, zal in november bijeenkomen om over de inzendingen te praten en tot een shortlist te komen. Eind 2015 zal de shortlist met 14 meest bedreigde erfgoederen bekend worden gemaakt. Het bestuur van Europa Nostra zal begin 2016 de zeven meest bedreigde selecteren.

De reden voor nominatie is dat Heemschut en de NKS het niet van deze tijd vinden – en voor Europa ongekend – dat een snelweg door of vlak langs een middeleeuws kasteel gepland wordt. Ondanks toezeggingen door de Minister van Infrastructuur eind 2013 dat de mogelijkheden voor behoud worden onderzocht is er naar ons weten nog niets ondernomen om het bedreigde rijksmonument te redden. Het middeleeuwse huis is sterk in verval geraakt en vraagt onmiddellijk ingrijpen door eigenaar Rijkswaterstaat.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties