Krakers bezetten opnieuw Polderhuis Zevenaar

419 Views

Het ziet er naar uit dat een van de langst gekraakte panden van Nederland, het voormalige Polderhuis aan de Markt 25 in Zevenaar, binnenkort opnieuw bezet wordt door krakers.

Nog maar 10 jaar geleden (2009) verlieten de laatste krakers het Oude Polderhuis na een roerige periode van bijna 30 jaar. Het pand dat thans in gebruik is door Eet-Lokaal Café Restaurant & Zalen werd op 3 maart 1981, ’s nachts om 02:00u bezet door 4 krakers samen met enkele sympathisanten. Het uit de 16eeeuw daterende herenhuis stond destijds zo’n jaar of 10 leeg en was heel vochtig, sterk verwaarloosd en vervallen. Nadat de krakers in het holst van de nacht een kamer hadden voorzien van een bed, stoel, tafel en vaas met bloemetjes staken zij 1 ½ dag later de zwarte krakersvlag uit het raam en traden in de publiciteit. Jarenlang gedoogde de eigenaar van het pand (Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer) de krakers hetgeen uiteindelijk verhinderdedat het pand (samen met andere panden op het Landgoed) plaats moest maken voor woningbouw.

Om de verhalen en rijke geschiedenis uit het krakerstijdperk terug te halen organiseert Eet-Lokaal een ‘Loesje Week’ van 3 tot en met 7 april aanstaande. Tijdens deze week is er een tentoonstelling over het krakerstijdperk met foto’s films en verhalen, daarnaast wordt een jarenlang verborgen toiletdeur met de eerste ‘Loesje’ spreuken van de zolder van het Polderhuis gehaald. De oprichters van ‘Loesje’ behoorden tot het krakersnetwerk en deden inspiratie op in het Polderhuis in de startperiode van de ‘Loesje-beweging’.

Op zondag 7 april vanaf 11:30u is er een rondleiding over Landgoed Huis Sevenaer waar extra stil wordt gestaan bij het krakerstijdperk. De menukaart van Eet-Lokaal staat gedurende deze week in het teken van ‘Loesje spreuken’ en zal uitnodigen om op ontspannen wijze oude tijden te doen herleven, óf kennis te maken met het krakerstijdperk van weleer.

Eet-Lokaal is gedurende de Loesje Week (3 tot 7 april) dagelijks geopend voor lunch, diner en borrel vanaf 11:37u totdat de krakers naar huis gaan. Gedurende deze openingstijden is de expositie te bezichtigen en kunnen oude verhalen tot leven komen in het Oude Polderhuis aan de Markt 25 te Zevenaar.

Voor meer informatie of reserveren: 0316-242409 / info@eet-lokaal.com

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!