Lezing over archeologisch onderzoek in Doesburg

21 Views

Vereniging Stad en Ambt Doesborgh en de Stichting Doesburgs Oudheidkundig Fonds organiseren op donderdag 3 november om 20.00 uur de lezing ‘Het Hart van Doesburg, archeologisch onderzoek in de bouwput van het Doesburgse gemeentehuis’ door Matthijs van Wees. De lezing vindt plaats bij Podium Doesburg.

Matthijs van Wees studeerde archeologie aan Hogeschool Saxion en werkte voor zijn scriptie de opgraving van het stadhuis Doesburg uit 1995 uit. Dat leverde een mooie analyse op van de stadswording van Doesburg en de bewoningsgeschiedenis. In de lezing vertelt Van Wees over interessante vondsten en aanwijzingen dat er al in de Karolingische tijd (negende eeuw) bewoning was in het centrum van Doesburg. Ed Harenberg verrichtte samen met leden van de werkgroep archeologie in de periode 1980-2005 opgravingen in de binnenstad van Doesburg. Het was vaak noodonderzoek onder grote tijdsdruk, en tijd om alle gegevens goed uit te werken was er niet. Dat was ook het geval met de vondsten in de bouwput van het Doesburgse gemeentehuis in 1995. Vlak voor zijn overlijden in 2017 stelde Harenberg een legaat beschikbaar voor de oprichting van een fonds ter ondersteuning van oudheidkundig onderzoek in Doesburg. Zijn wens was dat jonge onderzoekers zijn documentatie en vondsten verder zouden onderzoeken, uitwerken en publiceren.

De publicatie van Matthijs van Wees wordt op de lezingavond gepresenteerd en is verkrijgbaar voor 10 euro. Tickets voor niet-leden kosten € 5,00 en zijn verkrijgbaar bij Streekmuseum De Roode Tooren en via podiumdoesburg.nl.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Repeat speelt Rumours!

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!