Niet Raymond, niet Marko, maar Claas

44 Views

Op dinsdag 2 maart komt rond 12.00 uur een nieuw verhaal online op Doesburg Vertelt. In die eerste aflevering van 2021 gaat het over Van Barneveld. Maar het zijn niet Raymond de darter of Marko van de Gasthuiskerk die de show stelen. Hoofdpersoon is deze keer ene Claas van Barneveld, aanjager en vormgever van de Doesburgse energietransitie in de negentiende eeuw. Claas staat met zijn Doesburgse familie centraal in een verhaal vol ondernemende kooplieden, branders, jonkvrouwen, familiegraven, godsdiensttwisten, rampspoed, een ‘gazfabriek’ en zelfs een brief aan de koning.

In de negentiende eeuw, de ‘eeuw van de vooruitgang’, komt in Doesburg de industrie tot ontwikkeling. In een jaarverslag van de gemeente wordt de komst van de eerste stoommachine in de oliefabriek van Breuking en de stichting van de gasfabriek aan de Contre Escarpe met trots beschreven: ‘Beide deze inrichtingen mogen strekken tot bewijs dat deze gemeente niet ten achteren blijft bij andere steden, in datgeene, wat de vooruitgang des tijds medebrengt’.

Ben Polman

Doesburger Ben Polman herinnert het zich op Doesburg Vertelt zo: ‘Hier aan de noordkant van de Contre Escarpe stonden de watertoren en de gasfabriek met twee grote gashouders. Hier werd in grote, met cokes gestookte ovens gas gefabriceerd. Er hing daar altijd een heel aparte lucht. Doesburg was dus aardig zelfvoorzienend wat energie en water betreft.’

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!