Ontdek grensverhalen in en rondom Doesburg

254 Views

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt tot en met 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in Doesburg en laat je verrassen! Kijk op erfgoedfestival.nl voor de complete agenda, nieuws en verhalen.


‘Ode aan Doesburgse grensverleggers’: een stadsvertelling

De schotse immigrantenfamilie Gordon schopte het ver in de achttiende eeuw. De grootvader van Robert Jacob Gordon kwam aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog naar Nederland om te vechten tegen de Spanjaarden. Kleinzoon Jacob Gordon treedt in de voetsporen van zijn grootvader en kiest voor een militaire carrière binnen de Schotse Brigade. Als de Fransen op 12 juli 1747 de stad Doesburg belegeren strijdt Gordon heldhaftig. Later wordt hij benoemd tot luitenant-kolonel. Op zondag 1 juli om 12.00 uur organiseert Het Huis Doesburg een stadsvertelling over de familie Gordon. Naderhand kunt u aansluiten bij de stadswandeling ‘Doesburgse grensverleggers’. Locatie: Gasthuisstraat 41, Doesburg.

 

Tentoonstelling ‘De IJssel als strijdtoneel’

De Gelderse IJssel is regelmatig bij diverse krijgshandelingen betrokken geweest. Enerzijds in situaties waarbij de rivier als grensrivier fungeerde. Anderzijds in situaties waarbij de strategische ligging van bijvoorbeeld Doesburg en Zutphen voor vriend en vijand van belang was. Streekmuseum De Roode Tooren heeft een tentoonstelling ingericht rondom de verschillende gevechten die langs de IJssel hebben plaatsgevonden. Uiteraard ook met aandacht voor verschillende vestingwerken en de vestinggeschiedenis van Doesburg en Zutphen. De tentoonstelling is vanaf 23 juni t/m 28 april gratis te bezoeken. Locatie: Roggestraat 9-11-13, Doesburg.

 

Rumoer in de salon

Op zaterdag 30 juni organiseert het Meriam de Korte Ensemble tweemaal de korte voorstelling ‘Rumoer in de salon’. Een twintig minuten durende voorstelling waarin u meegenomen wordt over de grenzen van dans, poëzie en muziek. Strofen uit dichtwerk van Jan Kerkhof komen langs. Er worden composities gespeeld van Scandinavische componisten en de dansers laten zich leiden door de architectuur van de ruimte. Bezoek de voorstelling om 11.00 uur of om 12.00 uur in Het Huis Doesburg, Gasthuisstraat 41.

 

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!