dinsdag, april 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeAlgemeenScholieren schrijven voor een echte krant

Scholieren schrijven voor een echte krant

ZEVENAAR – Het project De Liemers Helemaal goed is bezig aan een nieuwe fase. En dat betekent dat de krant weer nieuw, jong schrijftalent kan gebruiken. Samen met het Liemers College en Candea College zijn we een campagne gestart. We zijn bijvoorbeeld op zoek naar leerlingen uit havo 4 en 5, en vwo 4, 5, 6. Maar ook ander schrijftalent mag zich melden.

Op 3 maart 2018 verscheen de eerste editie van De Liemers Helemaal Goed Courant. Een krant met hoofdzakelijk goed nieuws en hoofdzakelijk gemaakt door leerlingen van het Liemers College en het Candea College. Twee scholen voor voortgezet onderwijs in de Liemers.

Bijna zes jaar later blijken we een blijvertje en vullen we de krant nog steeds met prachtige verhalen van jong schrijftalent. De uitgevers nemen ons serieus en dat blijkt uit het feit dat we als volwaardige redactie zijn opgenomen in Duiven Post, Westervoort Post en Zevenaar Post. Hoe leuk! En nog leuker: we kunnen weer nieuw schrijf- en fotografietalent gebruiken. Om leuke verhalen te schrijven of foto’s te maken. Waar je ook nog eens een zakcentje mee verdient! Want het is geen vrijwilligerswerk. In plaats van vakkenvullen, verhalen schrijven of foto’s maken.

Veel leerlingen hebben inmiddels ervaring opgedaan bij de krant en daar veel plezier aan beleefd. Het enthousiasme kent vanaf dag één geen grenzen. Het nieuwe leren in de praktijk, zo past het ook nog in de moderne onderwijsvisie en zo is het natuurlijk ook. Leerlingen worden de Liemers ingestuurd om te schrijven, te leren en te genieten. De leerlingen bezoeken bedrijven, duiken in de geschiedenis van de regio, interviewen mensen en leren zo hun eigen omgeving op een andere manier kennen. 
Eén van de leerlingen die sinds kort voor de krant schrijft is Liz Witkamp. Voor deze editie interviewde ze Laura Kok uit Westervoort over haar succes op Booktok. “Schrijven vond ik altijd al leuk”, vertelt ze. “Maar het gaat niet om het schrijven alleen. Je leert meer dan dat. Contact leggen, écht luisteren en doorvragen. Stapje voor stapje word ik meegenomen, zodat ik alles op mijn eigen tempo kan ontdekken. Het is soms spannend om een interview te doen, maar als je het eenmaal hebt gedaan, is het de volgende keer ook minder spannend.”

We bereiken inmiddels 39.000 huishoudens. Met onze ‘goednieuwskrant’ verleggen we nieuwe grenzen. De samenwerking met de scholen is bijzonder. De leerlingen vormen samen één grote redactie. Ze maken de krant in hun vrije tijd. Maar het schrijven voor de krant is voor hen geen vrijwilligerswerk. Ze verdienen er ook wat mee. In plaats van vakkenvullen, schrijven ze voor de krant. De jonge schrijvers worden begeleid door docenten en professionele journalisten.
Ook bijzonder is de samenwerking met de Liemerse gemeenten en diverse instellingen zoals theater ‘Kunstwerk! Het Musiater’, die de krant een warm hart toedragen. 

Wil jij het ook eens proberen? Bekijk ook ons filmpje dat deze week op de social media van de kranten is te zien. Of schrijf een email naar coördinator Sjoerd Geurts, info@geurtsmedia.nl.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties