vrijdag, juni 14, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioCultuurSchotse kunstenaar Goldsworthy vindt inspiratie in Doesburg

Schotse kunstenaar Goldsworthy vindt inspiratie in Doesburg

De wereldberoemde Schotse land-art kunstenaar heeft in Doesburg drie dagen heel veel informatie tot zich genomen om te komen tot een voorstel voor het kunstobject. Wethouder Ellen Mulder is trots en blij met zijn komst en de manier waarop Goldsworthy dat heeft ontvangen. ‘Het is een zeer bijzondere man die heel duidelijk een eigen manier van werken heeft. Vanaf het begin was hij sterk geïnteresseerd in alles wat met de verdedigingswerken van Doesburg te maken heeft. Ik heb er vertrouwen in dat dit tot een mooi resultaat voor Doesburg gaat leiden’.

Drie dagen Doesburg
De gemeente heeft Goldsworthy uitgenodigd om op of bij de Linies in Doesburg een kunstwerk te realiseren. Het idee kwam van een aantal enthousiaste Doesburgse inwoners. De gemeente heeft dit idee van harte omarmd. ‘Een speciaal programma hebben we in overleg samengesteld. Goldsworthy werd door verschillende deskundigen geïnformeerd over de geschiedenis van Doesburg en omgeving en de Linies van Menno van Coehoorn’ zegt wethouder Mulder.
Een van de mensen die hem heeft rondgeleid is de Marcel van Ool, kunst- en cultuurhistoricus van Staatsbosbeheer. In 1999 heeft hij Goldsworthy ook begeleid bij het realiseren van objecten in Schoorl voor het 100 jarige jubileum van Staatsbosbeheer. ‘Hij werd zienderogen blijer en enthousiaster over De Linies en de stad Doesburg. Het blijft afwachten waarmee hij komt en ook waar hij dat wil realiseren’, zegt Van Ool. ‘Dat kan op de Hoge Linies maar ook op de Lage Linies zijn. Het blijft spannend!’

Voorstel
Goldsworthy heeft aangegeven binnen enkele maanden te komen met een of meerdere voorstellen voor een object. Vervolgens wordt door de gemeente een keuze gemaakt en zal de financiering hiervoor moeten worden gezocht. De realisatie van het object volgt dan waarschijnlijk in 2016-2017.

IJsselbiënnale 2017 en internationale Hanzedagen
‘Het zou heel mooi zijn als we een object realiseren, dat Doesburg op de kaart zet en dat voor of tijdens de IJsselbiënnale in 2017 klaar is. Dat is een groot internationaal evenement dat de IJsselvallei en de daarin liggende Hanzesteden voor binnen- en buitenlands publiek in de schijnwerpers zet’, zegt wethouder Ellen Mulder. Bijzondere plekken en verhalen in de IJsselvallei worden gedurende de hele zomer van 2017 verbeeld in de vorm van tijdelijke kunstwerken in het landschap. De start is in de zomer 2017 en is gekoppeld aan de internationale Hanzedagen Kampen.

Andy Goldsworthy
Hij woont in Schotland en creëert plaatsgebonden sculpturen en land art-objecten, die in een landschappelijke omgeving zijn ingebed. Zijn kunst maakt hij van materiaal dat hij in de natuur tegenkomt: van keiharde stenen, tot wegsmeltende ijspegels en intens gekleurde vergankelijke bladeren. Zowel tijdelijke als permanente sculpturen, die het karakter van hun omgeving benadrukken. Op verschillende plekken in de wereld staan objecten van hem en mogelijk straks dus ook in Doesburg.

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties