Studenten aan de slag met De Liemers Helemaal Goed Courant

435 Views

De knoop is doorgehakt. Op zaterdag 3 maart verschijnt de eerste editie van De Liemers Helemaal Goed Courant. Deze krant – met hoofdzakelijk goed nieuws – wordt gemaakt door leerlingen van het Liemers College en het Candea College en uitgegeven door de kersverse stichting Daadkr8-Media.

Het idee komt uit de koker van Hope XXL, een Liemers initiatief waarin jongeren streven naar een betere wereld. De regiocampagne De Liemers Helemaal Goed heeft het idee samen met de genoemde onderwijsinstellingen omarmd. De krant wordt tweewekelijks huis aan huis verspreid bij het Gemeentenieuws.
De samenwerking tussen de twee scholen is bijzonder. De leerlingen – veelal afkomstig uit VWO 4 – vormen samen één grote redactie. Ze maken de krant in hun vrije tijd. De jonge schrijvers worden begeleid door docenten en professionele journalisten.
“We sturen leerlingen de Liemers in om te leren in de praktijk”, vertelt Sjoerd Geurts van Geurts Media en De Liemers Helemaal Goed. Hij is als coördinerend hoofdredacteur verbonden aan de krant. “Ik noem dit het nieuwe leren! De leerlingen bezoeken bedrijven, duiken in de geschiedenis van de regio, interviewen mensen en leren zo hun eigen omgeving op een andere manier kennen. Want er gebeurt veel in onze mooie Liemers. Zoveel dat we het zelf vaak niet weten.”
De stichting Daadkr8-Media is blij dat het nu eindelijk gaat beginnen. “We gaan samen een avontuur aan”, zegt voorzitter Willem Daalder. “Het mooie is dat de leerlingen het schrijven voor de krant ook als bijbaantje mogen zien. Ze krijgen er een vergoeding voor. In plaats van vakkenvullen, schrijven voor de krant. We beginnen op nul, maar hebben grote plannen om met onze goednieuwskrant grenzen te verleggen.”
Voor Chris van de Ven van HOPE XXL komt met de krant een droom uit. “HOPE XXL streeft naar een wereld waarin iedereen zijn of haar leven met ten minste een acht kan waarderen. Daarom hebben de jongeren van HOPE XXL de Liemers List opgesteld: de visie van de jongere generatie op de toekomst. Een van de ideeën uit de koker van HOPE XXL is een goednieuwskrant. Prachtig dat deze nu echt in de brievenbus gaat vallen.”

FOTO

Op de foto de studentenjournalisten en begeleiders Susan Wiendels en Sjoerd Geurts.

Foto Rob Jansen

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).