Succesvolle afvalopruimactie uiterwaarden

14 Views

Op zaterdag 26 oktober 2019 gingen in de gemeente Zevenaar meer dan honderd jutters op pad om de oevers en de uiterwaarden van de IJssel bij Giesbeek en de Rijn en het Pannerdensch kanaal bij Lobith schoon te maken. Vrijwilligers van meer dan 10 verenigingen uit de gemeente deden hieraan mee. Zij verzamelden maar liefst 150 vuilniszakken afval.

Schone rivieren, schone oceaan
Het was het  vierde jaar op rij dat de jutters de uiterwaarden van de Rijn en Pannerdensch kanaal opruimen, maar het eerste jaar voor de IJssel. Het is op beide locaties duidelijk dat het werk van deze vrijwilligers nog steeds hard nodig is. In de periode 2016-2019 zijn in Zevenaar ongeveer 1500 vuilniszakken afval opgeruimd. Dit zou anders terecht zijn gekomen in de rivieren en uiteindelijk in de zee en de oceanen, waar de plastic afval veel schade toebrengt aan het zeeleven.

De opruimacties van de jutters zijn onderdeel van de landelijke Schone Rivieren aanpak, een initiatief van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: Er drijft geen plastic afval meer via de rivieren naar zee.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!