Voorbereidingen Matthäus Passion Doesburg in volle gang

76 Views

Van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach bestaan vele versies. Bach zelf heeft met tussenpozen de Mattheus vier keer uitgevoerd, steeds een beetje anders. In 1829 verhuisde de Matthäus dankzij Mendelssohn van de kerk naar de concertzaal. Dirigent, koorleden, solisten en musici stijf in rijen op een podium, allemaal deftig in het zwart met een even zwart boek op de lessenaar of in de hand. Sindsdien hebben tempi, instrumentatie en speelwijze wel de nodige veranderingen ondergaan, maar toch is veel hetzelfde gebleven. Ook de oude muziek beweging, die vanaf de jaren zeventig de nadruk legde op het gebruik van originele bronnen, historische instrumenten en authentieke uitvoeringswijze, heeft daaraan weinig veranderd.

Het Luters Bach Ensemble uit Groningen vond het tijd om het anders te doen. Een uitvoering met meer nadruk op de expressieve, emotionele aspecten van de Matthäus Passie.

Tymen Jan Bronda, de muzikale leider van het Luthers Bach Ensemble dat deze passie uitvoert, is al volop bezig met de voorbereidingen en repetities.

De wijze waarop hij en zijn ensemble vorm geven aan dit muzikale drama is opmerkelijk. Geen solisten en zangers in smoking, maar in hun dagelijkse kledij, geen zangers met partituren, alles uit het hoofd en dat in een semi-scenische uitvoering, waarbij de zangers op subtiele wijze acteren en daarmee een extra lading toevoegen aan hun muzikale verhaal. Mocht de concentratie van toehoorders bij een traditionele uitvoering wel eens een momentje afnemen, bij deze uitvoering zit je op het puntje van je stoel.

Direct bij de eerste noten wordt de toon al gezet: beide koren lopen door de kerk naar voren, met in hun midden het Roder Jongenskoor. Zingend nemen ze hun plaatsen in op het podium.

Marc Pantus voert de regie en is tevens de Christusfiguur.

Deze semi-scenische uitvoering van de Matthäus Passion door het LBE vond in Doesburg voor het eerst plaats in 2016 en oogste toen allerwege veel lof.

Het Luthers Bach Ensemble trekt met deze Passie door het land. In Doesburg vindt de uitvoering plaats op zaterdag 17 maart a.s. in de Grote of Martinikerk ’s avonds om 19.00 uur.

Meer informatie is te vinden op de website van StiDoMu www.stidomu.nl. Via deze website zijn ook kaarten te bestellen.

Share on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on Twitter

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).