zaterdag, mei 25, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioWestlob Valeplas voorkeursvariant voor overnachtingshaven Giesbeek

Westlob Valeplas voorkeursvariant voor overnachtingshaven Giesbeek

Rijkswaterstaat gaat de doorstroming en veiligheid van het scheepvaartverkeer op de IJssel verbeteren met een overnachtingshaven in de Valeplas bij Giesbeek. Rijkswaterstaat heeft gekozen om de westlob van de Valeplas verder uit te gaan werken tot een definitief ontwerp voor de haven. Om in co-creatie met de gemeente en bewoners de haven verder vorm te geven, organiseert Rijkswaterstaat in juni een ontwerpatelier.

Westlob als voorkeursvariant
In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau zijn drie mogelijke varianten opgenomen en deze zijn de afgelopen tijd nader onderzocht. Rijkswaterstaat heeft de westlob als voorkeursvariant voorgesteld vanwege het feit dat deze plek de minste effecten (lucht, geluid en zicht) heeft op de leefomgeving. Bijzondere flora en fauna en struinpaden zijn voornamelijk in de zuidlob te vinden. Door voor de westlob te kiezen is de interactie tussen de beroepsvaart en de recreatievaart korter en overzichtelijker, wat de veiligheid op de Valeplas ten goede komt. Tot slot ontving Rijkswaterstaat tientallen zienswijzen op de ter inzage gelegde Notitie Reikwijdte en Detailniveau waarin bewoners hun sterke voorkeur voor de westlob kenbaar maakten.

Ontwerpatelier
In een ontwerpatelier wil Rijkswaterstaat, samen met de gemeente, adviseurs en betrokken partijen, werken aan een definitief ontwerp voor de overnachtingshaven. Het ontwerp gaat uit van vier steigers met 23 ligplaatsen. Verder wordt in het ontwerpatelier onder meer besproken hoe de ontsluiting van het gebied en de parkeergelegenheid worden geregeld. Ook streeft Rijkswaterstaat naar een ontwerp waarbij de waterscouting Abel Tasman kan blijven op hun huidige locatie. Bekeken zal worden welke aanpassingen daarvoor nodig zijn op het terrein. In co-creatie brengen alle deelnemers aan het ontwerpatelier expertise, ervaring en ideeën in om te komen tot het beste ontwerp.

Vervolgproces
Rijkswaterstaat werkt het plan uit en legt het ter besluitvorming voor aan de minister van Infrastructuur en Milieu en de gemeenteraad van Zevenaar. Het ontwerp van de haven wordt opgenomen in het bestemmingsplan, het Milieueffectrapport, en andere benodigde vergunningen. De eerste officiële besluitvorming hierover wordt naar verwachting begin 2017 ter inzage gelegd.

Overnachtingshaven Giesbeek
Rijkswaterstaat wil de doorstroming en veiligheid van het scheepvaartverkeer op de IJssel verbeteren. Een overnachtingshaven in de Valeplas bij Giesbeek moet een plek bieden voor de binnenvaart om uit te rusten, zodat zij veilig hun reis kunnen voortzetten. De plannen zullen in 2017 ter inzage liggen. De verwachte ingebruikname is in 2020.

Voor meer informatie kijk op www.rws.nl/overnachtingshavengiesbeek of bel met de informatielijn van Rijkswaterstaat 0800 8002 (gratis).

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 De nieuwe brochure van Kunstwerk! is uit.
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties