dinsdag, april 23, 2024
No menu items!
Liemers Actueel is vernieuwd
HomeNieuws uit de regioZevenaar kan verder in proces mogelijke komst GVL

Zevenaar kan verder in proces mogelijke komst GVL

Met het positieve voorgenomen besluit dat de raad woensdagavond in het proces Gezamenlijke Vreemdelingenlocatie (GVL) heeft genomen, kan de gemeente Zevenaar verder in gesprek met de Kleine Keten (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V)) over de mogelijke komst van een GVL in Zevenaar. Het college kan met de door de raad meegegeven kaders verder met het opstellen van een conceptbestuursovereenkomst en het voorbereiden van een definitief besluit.

Na een goede inhoudelijke discussie kwam het bij de definitieve besluitvorming niet tot een unaniem akkoord. Een meerderheid van de raad stemde in met het voorgenomen besluit. De oppositie stemde met eigen moverende redenen tegen het voorstel. De raad geeft met dit voorgenomen besluit nog geen definitief akkoord over de mogelijke komst van een GVL in Zevenaar. Het college krijgt hiermee de opdracht de meegegeven kaders en richtlijnen te gebruiken in de vervolggesprekken met de verantwoordelijke ministers en de Kleine Keten waarbinnen de komst van een GVL voor Zevenaar mogelijk kan zijn. Het college had zelf als randvoorwaarde al een Gezamenlijke Vreemdelingenlocatie met een maximale omvang van 750 vluchtelingen opgenomen. Daarnaast is een goede waarborg voor de openbare orde en veiligheid voor het college een belangrijk uitgangspunt. Dit is ook een zorg die door direct omwonenden en ondernemers is uitgesproken.

Aanvullende set voorwaarden

De aanvullende set met voorwaarden die de meerderheid van de raad heeft aangedragen ligt vooral in de aard van de omvang van een GVL en het huisvesten van statushouders, het helder krijgen van draagvlak onder de inwoners van Zevenaar en het waarborgen van veiligheid. Ook ziet de raad graag dat er een nadere financiële onderbouwing voor de mogelijke komst van de GVL komt en een onafhankelijke juridische toets van de conceptbestuursovereenkomst plaatsvindt.

Betrokkenheid inwoner/ondernemer

In dit vervolgtraject is de betrokkenheid van de inwoners en ondernemers van Zevenaar van groot belang. Ook nu worden zij weer nauw betrokken en gevraagd een bijdrage te leveren. Tijdens diverse bijeenkomsten worden ze gevraagd mee te denken over de kaders waarbinnen een GVL in Zevenaar mogelijk kan zijn. De input die daar uit naar voren komt, wordt mede gebruikt voor de op te stellen conceptbestuursovereenkomst.

Definitief besluit mei

Zijn het college en de Kleine Keten er samen uit gekomen, dan worden de voorwaarden en afspraken, de conceptbestuursovereenkomst, in mei 2017 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

 

OOK INTERESSANT?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertenties -
 TV beugels of audio beugels kopen? Dat doe je bij de TV beugel Specialist!
 Film brengt een gevoel over

Meest gelezen

Nieuwste reacties