Geschiedenis van de Joodse gemeente in Doesburg

19 Views

In het jaar 1800 kochten de Doesburgse families Wolff, Van Bingen, Levy en Groonheim in Doesburg een huisje in de Torensteeg / hoek Kerkhof om er een sjoel in te richten, een gebedshuis voor de Doesburgse joodse gemeenschap; een eigen synagoge. Die synagoge is er niet meer. Aan de Veerpoortstraat nummer 3 staat vandaag de dag de Nieuw Apostolische Kerk.

Op 15 april 1945 blies de Duitse bezetter de toren van de Martinikerk op. Het neerstortende puin verwoestte ook de synagoge. Na de verschrikkingen van de holocaust en de oorlog, was het verdwijnen van de synagoge de nagel aan de doodskist van de joodse gemeente in Doesburg. Een paar jaar later, in 1947, ging de Doesburgse joodse gemeente op in die van Arnhem.

Geschiedenis van eeuwen

Maar het verhaal van Doesburgse joden staat of valt niet met een gebouw. Cultureel erfgoed en een geschiedenis van eeuwen kunnen niet worden opgeblazen. Daarom besteedt Doesburg Vertelt in de editie van mei 2022 uitgebreid aandacht aan joodse Doesburgers en hun geschiedenis, die begint in de veertiende eeuw.

Bekijk deze editie vanaf dinsdag 3 mei om 12.00 uur op Doesburg Vertelt.

 

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!