Loo vier dagen in de ban van Loose kermis

457 Views

Loo maakt zich op voor vier dagen groot feest. Van zaterdag 17 tot en met dinsdag 20 augustus viert het dorp de Loose kermis bij schutterij Willem Tell (in het schuttersgebouw aan de Loostraat).
Hoogtepunten zijn onder meer de processie op zondag, het koning(inne)schot op maandag, de familiedag op dinsdag en de dagelijkse feesten met topband Anderkovver.

Vier dagen topmuziek
Op zaterdagavond, zondagavond, maandagmiddag en -avond en dinsdagmiddag en -avond zorgt toporkest Anderkovver voor een topsfeer in het schuttersgebouw van Willem Tell. Met muziek voor jong en oud en een energieke show weet deze Brabantse vijfmansband het publiek zeker te raken. Leden, jeugdleden en kermiskaarthouders van Willem Tell hebben alle dagen vrij entree. Anderen die het feest willen meemaken, afkomstig van buiten Loo, betalen ’s avonds (aanvang: 19.30 uur) 10 euro entree. De toegang overdag is voor iedereen gratis.

Strijd om de felbegeerde titel
Op kermismaandag is er het koning(inne)schot. Afgelopen jaar waren er liefst zeven kandidaten voor de felbegeerde titel en ook dit jaar is de animo voor deelname naar verwachting behoorlijk. Enkele jaren geleden heeft Willem Tell haar statuten aangepast aan de huidige tijd en opgefrist. Vrouwen die drie jaar geleden lid zijn geworden van Willem Tell, mogen nu voor het eerst deelnemen aan het koning(inne)schot. De schuttersvereniging hoopt dat vrouwen gebruikmaken van deze vernieuwing. Het koning(inne)schot volgt direct na het prijsschieten dat om 10.45 uur begint. Naar verwachting rond het middaguur is de opvolger van koning Rik Booltink bekend.

Wie heeft de mooiste boog?
Loo is tijdens de kermis prachtig versierd. Het processiecomité zorgt voor een schitterend decor als de processie op zondag (12.00 uur) door de straten trekt. En alle kermisdagen staan er in het dorp twaalf schitterend versierde erebogen, gemaakt door enthousiaste buurten en verenigingen. Willem Tell zet een bogencompetitie op, waarmee extra creativiteit onder de bouwers wordt gestimuleerd. Er zijn een wisselbeker en geldprijs te verdienen en ook is er een aanmoedigingsprijs. De boogbouwers beoordelen elkaar. Op basis daarvan komt er een uitslag tot stand. De prijsuitreiking is op kermisdinsdag in het schuttersgebouw.

Kermisdinsdag = familiedag
Waar kermismaandag het karakter heeft van een reünie – vele oude bekenden komen op deze dag naar Loo – is kermisdinsdag de familiedag. ’s Ochtends is er vanaf 9.00 uur een schuttersontbijt voor alle geüniformeerden en leden die (in vrijetijdskleding) meetrekken met de schutterij. Om 10.15 uur begint de jeugdochtend. Ballonartiest Pieter maakt gratis ballonfiguren, er wordt geschminkt en elk kind krijgt twee vrijkaarten voor een attractie. Gezamenlijk leggen de kinderen de laatste hand aan de kinderboog met zelfgemaakte versieringen. De boog wordt diezelfde ochtend voor het schuttersgebouw geplaatst. Als de schutterij terugkomt wachten de kinderen de stoet bij hun boog op. Op woensdag 14 augustus (18.30 uur) beginnen de kinderen alvast met de bouw (iedereen is welkom). Zij krijgen hulp van de vendeliers en schietvereniging Jemmy Tell.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!