Succesvolle start voor Duivense film ‘Mevrouw van Dalen Wacht…’

450 Views
Een zeer succesvolle start voor de Duivense film ‘Mevrouw van Dalen Wacht…’
Mevrouw van Dalen Wacht… is de eerste zelfstandige film van Lavender Films. Het filmproductiehuis van Duivenaar Charlotte Rietbergen. In samenwerking met de Arnhemse schrijver/regisseur Samantha Janssen bewerkte zij het van oorsprong korte proza verhaal tot een indringende film over dementie. Afgelopen april ging de film in première op het USA Filmfestival in Dallas, zonder de aanwezigheid van de cast en crew vanwege de inreisbeperkingen. Daar kreeg de productie een ‘honorable mention’ voor het script van de vakjury.
Twee weken geleden (20 augustus) was het dan eindelijk zover. De Nederlandse cast en crew première. Na deze fantastische avond heeft de film een mooie start gemaakt in het land. Zo werd de film 4 keer voor een volle zaal vertoont tijdens de Uitmarkt in Schagen. Ook was hij afgelopen weekend te zien in de uitverkochte zaal van Theater de Leeuw als onderdeel van de Arnhemse Uitnacht.
De film, met Marloes van den Heuvel en Teddie Kessler in de hoofdrol, verhaalt over de jonge onbevangen Naomi. Op de psychogeriatrische afdeling van een verzorgingstehuis zit zij haar taakstraf uit. Terwijl zij haar afschuw voor de bewoners probeert te overwinnen trekt zij zich het lot van de dementerende Mevrouw van Dalen steeds meer aan.
Naomi neemt je mee langs persoonlijke drama’s van bewoners, de discutabele discussie over een zelfgekozen levenseinde bij dementie en de betekenis van keuzevrijheid. Waar voor de ene collega ‘Het is wat het is’ een prima overlevingsstrategie lijkt, zoekt Naomi haar eigen weg en norm.
De film zet aan tot denken en ontving veel positieve reacties uit de zaal. Zo was een jonge zorgmedewerker zeer ontroerd, doordat hij de schrijnende situaties uit de film zo herkenbaar vond in zijn dagelijkse werk. Daarnaast raakt de film vele kijkers die zelf dementie in hun omgeving hebben meegemaakt. Misschien nog wel de mooiste reactie op de film kwam van een oude vrouw. Ze liep na afloop van de film naar haar vriendin en zei: “Weet je wat het is, ik ben zelf ook al een beetje vergeetachtig. Misschien moet ik binnenkort eens met mijn kinderen gaan praten over wat ik wil en wat ik niet wil.” De film zet echt aan tot denken. Een mooier compliment kan je als maker niet krijgen aldus producent Charlotte Rietbergen.

Het script is gebaseerd op de ervaringen van Samantha, die tijdens haar studie aan ArtEZ in de zorg werkte. Ze maakte daar van dichtbij mee wat voor impact Alzheimer heeft op een mens en op zijn/haar naasten. Charlotte zag hoe haar eigen oma door alzheimer aftakelde en er uiteindelijk aan overleed. Mevrouw van Dalen Wacht… is dan ook ontstaan door hun gedeelde verbondenheid met het thema en drive dit verhaal te vertellen.

 

Na de vliegende start van de afgelopen weken zal de film de aankomende maanden op verschillende plekken in het land te zien zijn. Op 23 september volgt de volgende spannende uitslag, namelijk de uitreiking van de Gold Movie Awards. Waar ‘Mevrouw van Dalen Wacht…’ kans maakt op een award in de categorieën: beste korte film, beste cinematografie en beste regie.
Volg de Facebook pagina De film: Mevrouw van Dalen Wacht… om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en nieuwe vertoning data.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!