Zomeravond orgelbespeling in Doesburg

20 Views

Op donderdagavond 29 augustus a.s. bespeelt Kees van Eersel in het kader van de zomeravond orgelconcerten van StiDoMu de drie orgels in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Op het grote Walcker-orgel voert hij werken uit van César Franck, Theodor Kirchner, C.H. Hastings Parry en Louis Vierne. Van hem zelf laat hij op dit orgel een improvisatie horen. Op het Freytag-kabinetorgel laat hij een werk van Joh. Seb. Bach klinken en op het Flentrop-orgel een werk van Bert Matter.

Kees van Eersel (* 1944, Vlaardingen) ontving in de zestiger jaren een breed geschakeerde vakopleiding aan de conservatoria van Rotterdam (hoofdvak orgel, en piano bij o.a. Bart Berman, bijvakken koordirectie, compositie, zang en viool), en later in Utrecht kerkmuziek (o.a. hymnologie, liturgiek, koordirectie en zang).

In 1971 behaalde hij bij André Verwoerd de Prijs van Uitnemendheid.

In 1969 studeerde hij aan de Schola Cantorum te Parijs bij Jean Langlais en behaalde aldaar de Prix de Virtuosité met de hoogste onderscheiding.

Vanaf december 1974 tot aan zijn pensionering in aug. 2009 was hij cantor-organist van de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes waar hij de Maria Magdalena-cantorij oprichtte. Tevens was hij dirigent van het door hem opgerichtte Zeeuws Vocaal Ensemble, een kamerkoor waarvoor hij een groot aantal composities schreef.

Beiaard studeerde hij aan de Ned. Beiaardschool te Amersfoort. Eind jaren ’80 werd hij stadsbeiaardier van Zierikzee en Veere.

Kees van Eersel concerteerde in vele landen en behaalde diverse prijzen en onderscheidingen op de internationale orgelconcoursen van Brugge, Arnhem, St. Albans, Innsbruck en Linz. Van zijn spel verschenen LP’s, cd’s en dvd’s. In 1992 publiceerde hij een methode “Koraalimprovisatie”.

 

Donderdagavond 29 augustus a.s. in de Grote- of Martinikerk te Doesburg om 20.00 uur.
Toegang € 12,00, voor donateurs van StiDoMu € 10,00.
Kaarten aan de kassa, kerk open om 19.30 uur

Het concert duurt ongeveer een uur.

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!