Zomeravond orgelbespeling in Doesburg op 15 augustus

52 Views

Op donderdag 15 augustus a.s. bespeelt Geerten van de Wetering het grote Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Het concert is onderdeel van de serie Zomeravond Orgelbespelingen van StiDoMu. Geerten voert werken uit van de componisten Gustav Holst, Arvo Pärt, Paul Hindemith, Gabriël Verschraegen en Claude Debussy.

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond. Gustav Holst vond hierin de inspiratie voor zijn beroemde orkestwerk The Planets, waaruit het eerste deel (Mars – Bringer of war) te horen zal zijn in een bewerking voor orgel.

Het pianowerk Cathedrale Engloutie van Claude Debussy klinkt in een bewerking voor orgel. Het stuk is gebaseerd op de legende van de Franse stad Ys, een stad voor de Bretonse kust, die door het noodlot onder water is geraakt. Debussy’s compositie vangt aan met een mistige enscenering, waarbij de klokken van de kathedraal onder water hoorbaar zijn. Langzaamaan komt de kathedraal tevoorschijn, maar voor even: al snel zakt ze weer onder water en blijft zacht klokgelui over.

Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker.

Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor.  Daarnaast is hij artistiek adviseur voor Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. In datzelfde jaar verscheen zijn eerste solo-cd, 1918 – Organ music from a new era, die een beeld geeft van ontwikkelingen in de (orgel)muziek vanaf 1918.

Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20e -eeuwse en hedendaagse muziek en speelde premières van diverse Nederlandse composities. Als solist concerteert hij in binnen- en buitenland, ook werkt hij regelmatig samen met koren en orkesten. Belangrijke elementen binnen zijn repertoire zijn daarnaast muziek van onderbelichte componisten en bijzondere, zelden uitgevoerde composities. Hij voerde o.a. het complete orgeloeuvre van Paul Hindemith en Anthon van der Horst uit, inclusief werken voor orgel en orkest. Naast het orgel als solistisch instrument te presenteren, gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.

Donderdagavond 15 augustus a.s. in de Grote- of Martinikerk te Doesburg om 20.00 uur.
Toegang € 12,00, voor donateurs van StiDoMu € 10,00.
Kaarten aan de kassa, kerk open om 19.30 uur
Het concert duurt ongeveer een uur.

Op de foto: Geerten van de Wetering
Fotograaf: Gerhard van Rhoon

Reageer op dit artikel

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (verplicht).

Meer weten over de Liemers? Ga naar De Liemers Helemaal Goed!